Circa 100 de persoane au protestat la Parlament, cerând respingerea eutanasierii câinilor comunitari

Aproximativ 100 de persoane au protestat, luni, la Parlament faţă de modificările la proiectul de lege privind gestionarea câinilor fără stăpân, cerând deputaţilor să respingă prevederile care permit autorităţilor locale să decidă în cazul eutanasierii animalelor şi să voteze legea sterilizării.

61 afișări
Imaginea articolului Circa 100 de persoane au protestat la Parlament, cerând respingerea eutanasierii câinilor comunitari

Circa 100 de persoane au protestat la Parlament, cerând respingerea eutanasierii câinilor comunitari (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Protestatarii au spus că nu sunt de acord cu folosirea eutanasierii ca metodă de rezolvare a problemei câinilor fără stăpân, cerând "stoparea abuzurilor" şi sterilizarea animalelor.

La protestul de luni au participat şi iubitori de animale din Buzău, Moreni, Ploieşti şi Piteşti, ei strigând "Stopaţi crima!", "Nu eutanasiei!" sau "Vrem sterilizare!".

Reprezentanta Asociaţiei "Cuţu, Cuţu", Marcela Lungu, a declarat pentru MEDIAFAX, că organizaţiile neguvernamentale din domeniu ar dori să fie acceptate în plenul Camerei Deputaţilor atunci când se va vota proiectul de lege şi că vor organiza şi marţi dimineaţă o acţiune de protest.

Organizaţiile neguvernamentale atrag atenţia asupra faptului că eutanasierea nu a dus şi nu va duce la dispariţia câinilor străzii, ci doar la dispariţia unor fonduri uriaşe în buzunarele celor care forţează modificarea legislaţiei în vigoare .

"De altfel, lipsa măsurilor legale din partea primăriilor şi a consiliilor locale, care ar fi putut eradica până acum fenomenul câinilor fără stăpân dovedeşte premeditarea crimei în masa, o mega - afacere".

"Nu dorim nici eutanasierea, nici închiderea câinilor în adăposturi. Soluţia trebuie să fie sterilizarea şi returnarea. Asta vrea şi Parlamentul European, care a a lansat un apel în acest sens către Parlamentul României. Există şanse ca plenul Parlamentului să voteze în favoarea soluţiilor corecte", a declarat Marcela Lungu.

Ea a spus că se bucură că proiectul de lege a trecut de această comisie, acum existând 50 la sută şanse să apară legea sterizilării, pentru că nimeni nu mai vrea animale pe străzi.

La protestul de la Palatul Parlamentului, reprezentanţii asociaţiilor pentru protecţia animalelor au avut pancarte pe care scria "Sterilizarea e soluţia", "NU hotărât eutanasierii câinilor", "Stop abuzurilor!", "Veţi găsi numai cadavrele câinilor eutanasiaţi cu sadism pentru a umfla buzunarele puterii", "Spuneţi NU eutanasierii, DA sterilizării", "Toate fiinţele au dreptul la viaţă. Cine sunteţi voi să luaţi acest drept?", "Votaţi o lege pentru sterilizarea obligatorie", "Cereţi eutanasierea câinilor. Cine urmează?", precum şi poze cu hingheri care omorau câini.

Asociaţiile de protecţie a animalelor cer respingerea modificărilor la legea privind gestionarea câinilor fără stăpân, care permit autorităţilor locale să decidă sterilizarea animalelor, păstrarea lor în centre sau eutanasierea după un anumit număr de zile.

Acestea spun că modificările aduse proiectului de lege vor permite uciderea în masă a maidanezilor şi cer sterilizarea şi readucerea animalelor în locul de unde au fost luate. În opinia ONG-urilor, eutanasia nu va rezolva problema câinilor străzii, aşa cum nu a rezolvat-o nici între 2001 şi 2008, când aceasta a fost permisă. Reprezentanţii ONG-urilor atrag atenţia că maidanezii apar şi din cauza cetăţenilor care îi abandonează şi care nu sunt sancţionaţi.

De asemenea, aceştia mai spun că eutanasierea este o soluţie pe termen scurt şi foarte costisitoare, potrivit Organizaţia Mondiale a Sănătăţii, şi încalcă normele UE şi Convenţia Europeană cu privire la bunăstarea animalelor.

Asociaţiile de protecţia animalelor au mai arătat că în perioada 2001-2008, Administraţia pentru Supravegherea Animalelor a raportat 144.339 de câini eutanasiaţi în Capitală, pentru care s-au cheltuit peste nouă milioane de euro. Potrivit acestora, eutanasierea unui câine costa între 60 şi 70 de euro, în timp ce pentru sterilizarea unui animal sunt cheltuiţi între 15 şi 25 de euro.

Pentru ţinerea sub control a înmulţirii câinilor maidanezi, ONG-urile militează pentru identificarea cu microcip a tuturor câinilor, dar şi pentru introducerea obligativităţii de sterilizare a animalelor de către stăpâni sau a plăţii unei taxe anuale în cazul în care refuză sterilizarea.

"Cerem sterilizarea câinilor de pe stradă şi reteritorializarea celor blânzi, iar pentru cei reclamaţi cerem comisii speciale care să investigheze şi să rezolve cauzele exterioare pentru care muşcă (sunt bătuţi, au pui, sunt bolnavi) sau să-i direcţioneze către adăposturi pe cei cu adevărat agresivi, care muşcă fără motiv. Dorim directori compentenţi în administraţiile pentru câini. Cerem propunerea spre adopţie a tuturor câinilor de pe stradă prin intermediul internetului (a site-urilor oficiale ale administraţiilor şi ale ONG-urilor) şi prin intermediul mass-media", se arăta într-un comunicat de presă al asociaţiilor care au organizat protestul de la Camera Deputaţilor.

Reprezentanţii ONG-urilor precizează că toate aceste "aspecte pozitive" se regăsesc în proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.155/2001 privind gestionarea câinilor fără stapân, în forma iniţială introdusă de Marius Marinescu, împreună cu ONG-urile şi aprobată de Senat în decembrie 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici