Cîrstoiu: Averea mea nu valorează atât cât scrie în rechizitoriu. Am o casă modestă

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu a spus miercuri, la instanţa Curţii de Apel Bucureşti care judecă dosarul în care este acuzată de luare de mită, că averea sa nu este chiar atât de mare cum au notat anchetatorii în rechizitoriu, având o casă "modestă", făcută de părinţi.

283 afișări
Imaginea articolului Cîrstoiu: Averea mea nu valorează atât cât scrie în rechizitoriu. Am o casă modestă

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Aş vrea ca cineva să vadă ce fundamente au acuzaţiile scrise în rechizitoriu. Averea mea nu valorează atât de mult cât au notat procurorii în actul de sesizare a instanţei. Se menţionează că aş avea o vilă. Am o casă modestă, făcută de părinţii mei şi o garsonieră cumpărată cu banii de la botezul fiicei fiului meu. Procurorii folosesc expresia «avere impresionantă» pentru a lăsa să se creadă că am spălat bani, că am luat mită", a arătat Veronica Cîrstoiu, în faţa judecătorului de la Curtea de Apel Bucureşti.

Avocata lui Cîrstoiu a cerut recuzarea judecătorului desemnat să soluţioneze dosarul.

"Prin atitudinea procesuală, apreciez că v-aţi antepronunţat şi vă aflaţi în imposibilitatea soluţionării cu deplină obiectivitate a acestei cauze, potrivit Codului de procedură penală", a spus apărătorul Veronicăi Cîrstoiu.

Tot miercuri s-a pus în discuţie şi menţinerea în arest a inculpaţilor din dosar. În acest sens, Dinel Staicu, cel care i-ar fi dat mită judecătoarei Cîrstoiu, pentru a primi o soluţie favorabilă într-un dosar, a cerut să fie menţinut în arest.

"Eu sunt vinovat pentru faptul că aceste persoane se află aici, în boxa acuzaţilor. Sunt de acord să rămân in arest, însă nu este drept pentru ceilalţi să fie menţinuţi în arest", a spus Dinel Staicu.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus confiscarea extinsă, în 20 noiembrie 2013, în cazul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, trimisă în judecată pentru că ar fi primit aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru favorizarea acestuia în dosarul în care este condamnat la şapte ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor, precum şi în cazul fiului ei, Florin Cergan, trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă.

"În acest sens, s-a avut în vedere că veniturile totale realizate de inculpata Cîrstoiu Veronica, în perioada 2007 - 2013, au fost în sumă de 925.071 lei (reprezentând 717.353 lei - venituri salariale şi 207.718 lei - echivalentul a 47.500 euro - din vânzarea unui imobil) şi că valoarea bunurilor dobândite de inculpată, în aceeaşi perioadă de timp, a totalizat suma de 1.567.039,08 lei", au arătat procurorii.

Potrivit sursei citate, din compararea veniturilor obţinute şi a averii dobândite de către Cîrstoiu, reiese o diferenţă de 641.968,08 lei, adică aproximativ 144.000 de euro.

"În ceea ce îl priveşte pe inculpatul Cergan Florin, s-a reţinut că veniturile totale realizate de către acesta, în perioada 2008 - 2013, au fost în sumă de 277.088 de lei, iar valoarea bunurilor dobândite, în aceeaşi perioadă de timp, a totalizat suma de 330.727,6 lei (12.053,84 euro)", au precizat procurorii.

Astfel, anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând celor doi şi confiscarea specială a sumelor de 630.000 de euro, bani pe care Veronica Cîrstoiu i-ar fi primit sub formă de mită, şi de 156.351 de lei, cuantum pe care îl cere Curtea de Apel Bucureşti, care s-a constituit parte civilă în proces, ca daune de la judecătoarea Cîrstoiu.

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, în stare de arest, pe judecătoarea Veronica Cîrstoiu, fiul acesteia, Florin Cergan, Dinel Staicu, avocatul Lucian Băgia şi Carmen Ioana Popescu, pentru fapte de corupţie.

Veronica Cîrstoiu, judecător la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I penală, în prezent suspendată din funcţie, este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, instigare la spălare a banilor, comisă în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, înşelăciune în formă continuată (65 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (65 de acte materiale).

Florin Cergan este judecat pentru complicitate la trafic de influenţă, Lucian Băgia, avocat în Baroul Sibiu, pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, Dinel Staicu, consultant financiar, pentru dare de mită şi cumpărare a influenţei, iar Carmen Ioana Popescu, economist, este acuzată de complicitate la infracţiunile de dare de mită şi cumpărare a influenţei, precum şi de participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În aceeaşi cauză sunt judecaţi lui Dinel Staicu, Marian Staicu, arestat preventiv în altă cauză, consultant în investiţii financiare, pentru cumpărare a influenţei şi complicitate la această infracţiune, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la dare de mită, Adriana Dascălu, pentru trafic de influenţă, complicitate la luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la această infracţiune, Giorgel Zgăbei, avocat în Baroul Bucureşti, pentru complicitate la trafic de influenţă, iar Marilena Cucianu, pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că, în cursul lunii februarie 2012, judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit, prin intermediul avocatei Adriana Dascălu, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunţa, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti, o soluţie de admitere a contestaţiei în anulare formulate de Dinel Staicu, în dosarul în care acesta fusese condamnat la şapte ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

"Banii au fost primiţi prin medierea lui Staicu Marian şi a inculpatei Popescu Carmen Ioana", au scris procurorii în documentul citat.

În 22 februarie 2012, completul din care a făcut parte Veronica Cîrstoiu a decis înlăturarea pedeapsei lui Dinel Staicu, primită în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

"În scopul menţionat, anterior pronunţării deciziei, Dascălu Adriana a pretins de la Staicu Dinel suma de 2.500.000 euro, diminuată ulterior, succesiv, la 2.000.000 euro şi, respectiv, la 1.500.000 euro. Din banii pretinşi, Dascălu Adriana a primit 1.200.000 euro de la Staicu Marian, care s-a preocupat împreună cu inculpata Popescu Carmen Ioana de procurarea banilor", au arătat procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Potrivit anchetatorilor, pentru a ascunde modul în care a primit cei aproximativ 630.000 de euro, judecătoarea Cîrstoiu "a determinat-o pe sora sa să schimbe o parte din banii primiţi sub formă de mită (prin cumpărare pe numele surorii sale, la data de 12 septembrie 2012, a unui apartament în Bucureşti, la preţul de 636.642,8 lei)".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici