Ciucă: Traficul de persoane este o formă de criminalitate faţă de care Guvernul are toleranţă zero

„Traficul de persoane este o formă de criminalitate faţă de care Guvernul României are toleranţă zero”, spune premierul Nicolae Ciucă la ceremonia de semnare a Planului Bilateral de Acţiune între România cu Regatul Unit al Marii Britanii.

124 afișări
Imaginea articolului Ciucă: Traficul de persoane este o formă de criminalitate faţă de care Guvernul are toleranţă zero

Ciucă: Traficul de persoane este o formă de criminalitate faţă de care Guvernul are toleranţă zero

„Planul comun de acţiune reprezintă un moment extrem de important în contextul eforturilor noastre comune de prevenire şi combatere a criminalităţii. Face parte din viziunea şi strategia de dezvoltare a acestui domeniu pe care Guvernul României a asumat-o în ultimii 2 ani, prin care ne dorim ca România să fie o ţară ostilă traficanţilor de persoane şi o ţară sigură şi prietenoasă pentru victimele care au avut neşansa să fie exploatate. Semnarea acestui document comun este şi expresia grijii şi preocupării pe care Guvernul României o are pentru cetăţenii săi mai vulnerabili şi expuşi riscurilor traficului de persoane, care trăiesc în România sau într-una dintre cele mai largi comunităţi din diaspora, respectiv cea din Marea Britanie. Traficul de persoane este un flagel global care se manifestă în cele mai nebănuite forme şi îi afectează pe cei mai vulnerabili dintre cetăţenii noştri, inclusiv un număr disproporţionat de mare de copii şi femei”, spune Nicolae Ciucă.

El aminteşte că aproximativ 50 de milioane de persoane din întreaga lume sunt în prezent victime ale traficului de persoane.

„Aceste cifre sunt doar date estimative globale despre un fenomen care generează anual câştiguri ilegale de peste 150 de miliarde de dolari. Traficul de persoane este una dintre formele de criminalitate cu creştere accelerată inclusiv la nivel european, iar noile tehnologii, fluxurile migratorii şi criza Covid-19 au generat riscuri şi provocări suplimentare la nivel european şi internaţional. Traficanţii se adaptează constant şi adesea îşi schimbă metodele în timp real. Aceştia exploatează persoanele cu resurse insuficiente, pe cei neprotejaţi şi pe cei mai vulnerabili. De asemenea, conflictul din Ucraina a determinat milioane de persoane vulnerabile să îşi părăsească ţara. Exact aceste tipuri de situaţii de vulnerabilitate sunt adesea exploatate de traficanţi pentru a transforma în victime involuntare oameni aflaţi în situaţii dificile, pentru a-i forţa la prestarea de servicii sexuale în scop comercial, la muncă forţată sau servitute domestică”, adaugă premierul.

Nicolae Ciucă a precizat că Executivul României a asumat la cel mai înalt nivel răspunderea coordonării luptei împotriva traficului de persoane, iar mesajul său este unul foarte clar: „traficul de persoane este o formă de criminalitate faţă de care Guvernul României are toleranţă zero”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici