Ciurchea: Cardul de sănătate poate fi activat şi peste doi ani, dacă asiguratul nu are nevoie de el

Cardul de sănătate poate fi activat şi peste doi ani, chiar dacă el devine obligatoriu de la 1 mai, dacă asiguratul nu are nevoie de servicii medicale până la acel moment, a declarat, marţi, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

1668 afişări
Imaginea articolului Ciurchea: Cardul de sănătate poate fi activat şi peste doi ani, dacă asiguratul nu are nevoie de el

Ciurchea: Cardul de sănătate poate fi activat şi peste doi ani, dacă asiguratul nu are nevoie de el (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"Activarea cardului de sănătate se va face odată cu primul serviciu medical, nefiind necesar ca o persoană să meargă special la medic pentru iniţializarea cardului, care poate să rămână neactivat şi un an sau doi. Nimeni nu trebuie să meargă la medic special pentru a-şi activa cardul. Iniţializarea cardului se face odată cu acordarea primului serviciu medical. Altfel spus, asiguraţii pot păstra cardul neactivat şi un an, şi doi, dacă nu au nevoie să meargă la medic", a precizat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), la conferinţa "Drepturile pacienţilor - între teorie şi practică".

Vasile Ciurchea a adăugat că persoanele care nu doresc să utilizeze cardul de sănătate, din motive religioase sau de conştiinţă, pot primi o adeverinţă cu valabilitate de trei luni, care va înlocui cardul şi care va fi eliberată, la cerere, de casele de asigurări de sănătate.

De asemenea, cei care, până la 1 mai, nu au intrat în posesia cardului de sănătate vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe eliberate de casa de asigurări de sănătate.

În cazul în care asiguraţii constată nereguli privind utilizarea cardului, aceştia pot face reclamaţii la numărul de telefon, scris pe cardul de sănătate.

Preşedintele CNAS a mai spus că orice duplicat eliberat, pentru că vechiul card a fost deteriorat sau pierdut, se plăteşte de către asigurat, taxa fiind de 15 lei. În schimb, dacă un card de sănătate a fost inscripţionat greşit, pentru eliberarea unui duplicat nu se va plăti niciun leu. Taxa pentru plata cardului deteriorat se face la casieria casei de asigurări de sănătate.

"Vreau să fac încă o menţiune: pe card nu va fi trecută nicio dată medicală decât dacă pacientul doreşte acest lucru. De asemenea, acceptul pentru donarea de organe se face numai cu declaraţie notarială. Altfel spus, niciun pacient nu poate cere medicului de familie să îi înregistreze în card dorinţa de a-şi dona organele, în caz de moarte cerebrală, dacă nu prezintă această declaraţie notarială", a adăugat Ciurchea.

El a mai spus că un pacient va prezenta cardul de sănătate atât la internare, cât şi la externare. "Dacă pacientul are nevoie de un consult în alt spital, atunci, sigur, va fi folosit din nou cardul", a precizat Ciurchea.

Cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu pentru asiguraţi din 1 mai. Activarea cardului de sănătate va putea fi făcută la orice furnizor de servicii medicale, mai puţin de farmacist. Operaţiunea de activare durează cel mult 30 de secunde şi constă în înlocuirea PIN-ului cardului (0000) cu un cod din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie să îl divulge. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem.

Cardul, odată activat, va fi folosit de câte ori asiguratul merge la medic sau la farmacie, iar PIN-ul va fi introdus de asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical, pentru validarea şi apoi decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

Pentru serviciile medicale de urgenţă nu este necesară utilizarea cardului de sănătate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici