Clanul "Butoane" din Giurgiu: Afaceri puţine, dosare penale deloc, dar averi serioase

Liderul clanului "Butoane" din Giurgiu, Octavian Grecu, vechi cămătar şi expert în barbut şi poker recunoscut chiar şi de cei din poliţia judeţului, nu a avut în ultimii ani vreun dosar penal, deşi aparent are o avere mult mai mare decât ar putea justifica prin afacerile sale la vedere.

2939 afișări
Imaginea articolului Clanul "Butoane" din Giurgiu: Afaceri puţine, dosare penale deloc, dar averi serioase

Clanul "Butoane" din Giurgiu: Afaceri puţine, dosare penale deloc, dar averi serioase (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Oficial, Grecu are o singură firmă, Versay Construct Company SRL, o societate de construcţii înfiinţată abia în 2009 care nu apare printre beneficiarii de lucrări publice locale. Profitul companiei sale a fost, în anul 2010, de puţin peste 29.000 de lei, conform site-ului Ministerului Finanţelor.

De notorietate în Giurgiu este faptul că "Butoane" are o spălătorie auto şi o sală de fitness în localitate, afaceri din care este greu de crezut că a obţinut măcar imensa vilă în care tot oraşul ştie că acesta locuieşte.

Tot oraşul de la Dunăre ştie că "Butoane" face bani din altceva.

"Normal că face bani din altceva, doar nu are carte de muncă", a spus, cu năduf, unul dintre jurnaliştii din presa locală atunci când a fost întrebat despre Octavian Grecu.

"De unde credeţi că au două maşini (BMW, n.r.) X6? Astea singure costă câteva sute de mii de euro", a continuat acesta.

Pentru oficialii Parchetului Judecătoriei Giurgiu, clanul "Butoane" nu reprezintă un pericol local. Conform conducerii instituţiei, în ultimii ani procurorii de pe lângă Judecătoria Giurgiu au instrumentat doar două dosare penale în care au fost implicaţi "apropiaţi ai familiei Grecu", "cam zece persoane".

"Au fost două dosare penale, ambele pentru ultraj contra bunelor moravuri şi încăierare. Într-unul dintre ele, toţi cei şase implicaţi în scandalul care a fost anchetat au fost arestaţi preventiv. Dosarele au fost trimise în judecată, însă toţi au primit condamnări cu suspendare", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, un reprezentant al instituţiei, care a dorit ca numele să nu-i fie dezvăluit.

Pentru poliţia din judeţul Giurgiu, notorietatea lui "Butoane" nu este motiv de îngrijorare. Pentru un reprezentant cu funcţie mare în IPJ, să dai bani cu camătă, aşa cum "spune lumea" că face Grecu zis "Butoane", este o infracţiune "în legea bancară, nu în Codul Penal". Despre practicarea jocurilor de noroc - lucru recunoscut public, la televizor, luni noapte, de "Butoane" - acelaşi şef din IPJ afirmă, într-o discuţie neoficială cu jurnaliştii, că este "cel mult o contravenţie".

Şi totuşi, oamenii din Giurgiu povestesc despre cum "Butoane" se ocupă de cămătărie şi jocuri de noroc încă "de pe vremea lu' Ceauşescu".

Gura lumii povesteşte despre cum Grecu "Butoane" venea cu notarul la masa de barbut, pentru ca cei care pierdeau ceva la joc să semneze pe loc şi actele de transfer de proprietate. Sau despre cum "Butoane" şi-a pierdut, cândva, nevasta. "La poker sau la barbut, asta nu mai ştiu", continuă povestitorul, un băiat la vreo 30 de ani şi mai bine de-o sută de kilograme, îmbrăcat într-un trening lucios.

Unii dintre cei din Giurgiu care "ştiu tot ce mişcă" povestesc că "Butoane" nu ar fi străin nici de prostituţie, de contrabanda cu ţigări şi de alte fapte similare.

Marţi, "Butoane" nu a fost de găsit în Giurgiu. În curtea casei sale, unde luni era una dintre maşinile sale, marţi nu mai era nicio mişcare. Iar multele maşini cu numărul de înmatriculare "BUT", şi de Giurgiu şi de Bucureşti, conduse de regulă de apropiaţii lui, de negăsit în traficul din oraş. "Butoane" nu era nici la spălătorie, nici la barul în care toată lumea ştie că-l găseşte. Şi niciun angajat de-al său nu s-a arătat dispus să-l deranjeze cu un telefon pentru a-l anunţa că-l caută jurnaliştii.

De fapt, după o zi în Giurgiu căutându-l pe "Butoane", acesta pare mai degrabă ubicuu: nu este nicio surpriză faptul că inclusiv în scandalul cu un singur pumn şi o viaţă pierdută din discoteca locală "Emotione" apare unul din băieţii lui Octavian Grecu. Pe care poliţiştii îl laudă că a venit "fără niciun comentariu" să dea declaraţii despre incident atunci când a fost citat.

"Da, a fost şi unul dintre băieţii lui Butoane acolo în noaptea cu bătaia din discotecă. Atunci când l-am chemat să-l audiem a venit fără niciun comentariu. A venit, ne-a spus ce-a văzut şi a plecat", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, un reprezentant al Poliţiei Giurgiu.

Oficial, poliţiştii giurgiuveni "au în atenţie" mai multe grupări locale.

"Vă daţi seama că dacă vă spun câte sau care anume le dau un semnal că sunt în colimator", explică acelaşi şef din IPJ discreţia totală la care este nevoit să recurgă.

Când vine vorba despre Ionuţ Tănăsoaia, mai cunoscut ca "Gypsy", cel care l-a omorât cu un pumn în bărbie pe baschetbalistul american Chauncey Hardy, oficialul din poliţie spune că acesta nu avea legături cu "Butoane".

"Da, apare într-o poză cu unul dintre băieţii lui Butoane. Şi?", se întreabă poliţistul. Povesteşte apoi că "Gypsy" era beat când l-a lovit pe american. "Bea de două zile, venea de la o nuntă".

Se declară totuşi mâhnit de "recompensa" primită pentru rezolvarea atât de rapidă a cazului uciderii lui Chauncey Hardy: un control de la Bucureşti.

(Material realizat de Ovidiu Vanghele, ovidiuv@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici