CLASA PREGĂTITOARE: Situaţia înscrierilor în ţară

Înscrierile copiilor în clasa pregătitoare au început marţi, pentru toate unităţile de învăţământ din ţară, mulţi părinţi alegând să se programeze telefonic sau făcând acest lucru la cererea şcolilor, pentru evitarea aglomeraţiei.

1652 afișări
Imaginea articolului CLASA PREGĂTITOARE: Situaţia înscrierilor în ţară

CLASA PREGĂTITOARE: Situaţia înscrierilor în ţară (Imagine: Catalin Abagiu/ Arhiva Mediafax Foto)

Mai mulţi sibieni şi-au înscris copiii în clasa pregătitoare la şcoli din afara circumscripţiei

Peste 360 de copii din judeţul Sibiu au fost înscrişi în clasa pregătitoare până marţi după-amiază, mulţi dintre părinţi depunând cererile la şcoli din afara circumscripţiilor de care aparţin, cu speranţa că vor ocupa un loc în unităţile considerate mai bune.

Inspectorul şcolar Diana Bucuţă, care se ocupă de înscrierea elevilor din judeţul Sibiu în clasa pregătitoare, a declarat corespondentului MEDIAFAX că până marţi la ora 17.30 au fost înscrişi 362 de elevi.

"Nu au existat probleme în şcoli la înscrierea copiilor în clasa pregătitoare. Am fost prin şcoli şi a fost relativ liber, nu este aglomeraţie. Se pot face şi programări telefonice pentru a nu se crea aglomeraţie şi, în acest fel, sperăm să nu apară probleme deosebite. De asemenea, se pot face înscrieri online”, a spus Diana Bucuţă.

Aceasta a adăugat că toţi copiii care urmează să se înscrie au asigurat un loc în şcoli, însă, cu prioritate, în şcoala de care aparţin. În cazul în care la anumite unităţi de învăţământ vor fi mai multe cereri se vor aplica criterii generale de selecţie, stabilite de Ministerul Educaţiei, dar şi criterii specifice stabilite de fiecare unitate.

Numeroşi părinţi s-au îndreptat cu cererile de înscriere a copiilor către şcoli din municipiul Sibiu considerate a fi mai bune, chiar dacă acestea sunt în afara circumscripţiilor de care aparţin.

”La această şcoală cadrele didactice se ocupă de copii, sunt foarte bine pregătite, copiii participă la olimpiade şcolare, concursuri, au loc foarte multe activităţi extraşcolare, ceea ce mă determină să o aleg pentru băiatul meu. Deşi nu fac parte din circumscripţia şcolii, sper să se găsească un loc şi pentru el. O să aştept cu emoţii până în 22 aprilie dar, având în vedere că sunt o sută de locuri libere, sper să am o şansă", a declarat corespondentului MEDIAFAX Maria D., o femeie care şi-a înscris băiatul la Şcoala "Regina Maria" din municipiul Sibiu.

Potrivit acesteia, operaţiunea de înscriere a fost "mult mai uşoară” decât se aştepta, pentru că aplicaţia a funcţionat şi nu a fost aglomeraţie.

Directorul Şcolii "Regina Maria", Nicolae Salade, a declarat că toţi părinţii au fost sfătuiţi să nu vină chiar din prima zi, activitatea de înscriere desfăşurându-se "normal".

"Am avut ceva solicitări de înscrieri. Noi i-am sfătuit pe părinţi să nu creeze aglomeraţie în prima zi, pentru că intră în aceeaşi oală, ca să zicem aşa, indiferent dacă că se înscriu în prima sau în ultima zi. A fost chiar normală această primă zi de înscriere, n-a fost o aglomeraţie deosebită şi validarea o vom face ulterior. Avem un panou în care am pus absolut tot ce trebuie să se ştie despre clasa pregătitoare, nemaivorbind de faptul că noi suntem aici de la 8.00 la 20.00 şi le explicăm tot ce trebuie să ştie", a declarat Nicolae Salade.

În judeţul Sibiu, urmează să se înscrie aproximativ 4.000 de copii în clasa pregătitoare pentru care se vor organiza 239 de grupe.

Mulţi părinţi din Hunedoara au sunat la şcoli înainte să meargă să îşi înscrie copiii în clasa zero

Mulţi părinţi din Hunedoara au ales să sune la şcolile în care au vrut să îşi înscrie copiii în clasele pregătitoare şi au primit recomandări în privinţa orelor la care să meargă la unităţile de învăţământ, fiind evitate astfel cozile.

Marţi, până la ora 15.00, peste 250 de copii au fost înscrişi în clasele pregătitoare din Hunedoara, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean estimând că până la ora 20.00 peste zece la sută dintre cei aproximativ trei mii de copii vor fi înscrişi, fără ca părinţii să stea la cozi, deoarece sună la şcoli înainte de a se prezenta cu dosarele.

"Avem înscrişi deja 250 de copii în clasa pregătitoare fără ca părinţii să aştepte la cozi. Au avut inspiraţie să sune înainte să meargă la şcoli şi li s-a recomandat în cât timp să ajungă ca să nu aştepte prea mult. Estimăm că până la sfârşitul primei zile de înscrieri, adică până la ora 20.00, vor fi înscrişi peste zece la sută dintre cei trei mii de copii care corespund pentru clasa pregătitoare”, a declarat, marţi, corespodentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ISJ Hunedoara, Martha Mate.

Mai mulţi părinţi din Deva care au ales să se prezinte la înscrieri încă din prima zi s-au declarat surprinşi de faptul că nu au aşteptat la cozi.

"Am venit în prima zi pentru că vreau ca lucrurile să fie rezolvate din timp şi am ales Şcoala Europeană «Andrei Şaguna» din Deva pentru că are un renume bun. Este alegerea cea mai bună şi pentru că se află la două blocuri distanţă de locuinţa noastră şi de locul de muncă al soţului meu şi e situată în acelaşi cartier cu socrii mei, care sunt pensionari şi ne pot ajuta dacă întârziem la serviciu. Bine că nu a fost aglomerat în prima zi. Oricum am sunat înainte la şcoală şi mi-au spus că pe lângă cei care erau procesaţi în acel moment mai aştepta un părinte, aşa că am venit", a declarat Mihaela Marin, care marţi şi-a înscris copilul în clasa pregătitoare.

În judeţul Hunedoara au fost aprobate de Inspectoratul Şcolar Judeţean 210 clase pregătitoare, în care sunt aşteptaţi să se înscrie aproximativ trei mii de copii.

Mulţi părinţi din Timişoara aleg să îşi înscrie online copiii în clasa pregătitoare

Mulţi părinţi din Timişoara au ales să îşi înscrie online copiii în clasa pregătitoare, astfel că, marţi, în prima zi de înscrieri, numărul celor care au mers la şcoli pentru a face acest lucru a fost destul de mic, spre deosebire de anul trecut.

Inspectorul şcolar general adjunct din Timiş Aura Danielescu a declarat, într-o conferinţă de presă, că marţi au debutat înscrierile pentru clasa pregătitoare şi că părinţii nu au mai stat la cozi, aşa cum s-a întâmplat anul trecut.

"Azi (marţi - n.r.) a fost prima zi din calendar prevăzută pentru înscrierea copiilor pentru clasa pregătitoare şi pentru clasa întâi la toate şcolile din Timiş. Părinţii se pot duce să îşi înscrie copiii. Deocamdată nu avem cozi la înscrieri", a spus Danielescu.

Potrivit unor manageri ai unităţilor de învăţământ, timişorenii au fost mult mai bine informaţi cu privire la modul de înscriere în clasa pregătitoare, iar mulţi au preferat înscrierile online.

"Este mult mai multă linişte faţă de anul trecut, când era mult mai aglomerat. Acum părinţii sunt mai bine informaţi, mulţi profită şi de posibilitatea înscrierii online. Am primit telefoane, le-am răspuns celor interesaţi să afle mai multe detalii despre înscrieri", a declarat corespondentului MEDIAFAX Ionuţ Cristescu, directorul Liceului Pedagogic "Carmen Sylva" din Timişoara.

Cei care au ales să se prezinte la înscrieri încă din prima zi sunt părinţii care erau absolut siguri de şcoala la care îşi vor trimite copiii.

"Am ales Liceul Pedagogic pentru că are un renume foarte bun. Era oricum alegerea logică, pentru că se află foarte aproape de locuinţa noastră şi de locul meu de muncă. Am venit în prima zi pentru că vreau să văd lucrurile rezolvate din timp. Mă aşteptam să fie mai aglomerat, dar nu este deloc aşa", a declarat Laura Petrică, o timişoreancă în vârstă de 39 de ani.

În judeţul Timiş au fost aprobate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean 260 de clase pregătitoare, în care sunt aşteptaţi să se înscrie aproximativ 7.000 de copii.

Înscrierile se pot face atât pe internet, pe site-ul ISJ Timiş - www.isj.tm.edu.ro -, cât şi direct la unităţile de învăţământ.

Totodată, au început înscrierile în clasa I, dar acestea se fac doar la sediile şcolilor, nu şi online. În clasa I ar urma să se înscrie 932 de copii care împlinesc şapte ani până în septembrie şi 232 care împlinesc şapte ani după începerea anului şcolar 2013-2014.

Suceava: Părinţii se programează telefonic pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare

Mulţi dintre părinţii care vor să îşi înscrie copiii în clasa pregătitoare, în judeţul Suceava, se pot programa telefonic la şcoli, în primele ore ale zilei fiind înscrişi aproximativ 400 de copii.

La Şcoala nr. 1 din Suceava, s-au programat deja telefonic pentru primele două zile de înscrieri peste 40 de părinţi, a declarat, marţi, directorul unităţii şcolare, Gabriela Mihai, care a precizat că părinţii pot veni şi direct la şcoală pentru înscrieri, în intervalul orar 8.00-20.00.

Ea a spus că cei mai mulţi părinţi au solicitat programări după ora 14.00, după terminarea programului de serviciu.

Conform sursei citate, în cursul zilei de marţi, în şcoala respectivă s-a organizat Ziua Porţilor Deschise, iar copiii mai multor grupe de grădiniţă din municipiul Suceava, însoţiţi de educatori şi părinţi, au vizitat unitatea şi sălile în care care ar urma să înveţe.

Directorul Şcolii nr. 1 Suceava a mai spus că în această unitate vor funcţiona, în anul şcolar 2013-1014, trei clase pregătitoare, sălile destinate acestor clase fiind amplasate la etajul al doilea al clădirii şi amenajate cu mobilier specific vârstei - dulapuri, vestiare, calculatoare, LCD-uri, table magnetice şi o baie dotată cu elemente mai joase.

Educatoarea Rodica Păianu de la Grădiniţa "Aşchiuţă" din Suceava a declarat corespondentului MEDIAFAX că a vizitat Şcoala nr.1 împreună cu copiii din grupa mare care ar urma să intre la clasa pregătitoare, dar şi cu unii dintre părinţii acestora pentru a vedea condiţiile în care se învaţă în această unitate şi ce activităţi desfăşoară elevii claselor pregătitoare.

"Consider că această idee de a vizita şcoala cu ocazia Zilei Porţilor Deschise este binevenită. Copiii au fost foarte încântaţi de ceea ce au văzut, au făcut cunoştinţă cu elevii claselor pregătitoare şi cu profesorii acestora", a spus educatoarea Rodica Păianu.

La Colegiul de Artă "Ciprian Porumbescu" Suceava unde, din anul şcolar viitor, va funcţiona pentru prima dată o clasă pregătitoare, directorul unităţii, Alexandra Bejinaru, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în prima zi s-au înscris nouă copii la clasa pregătitoare, programul de înscriere fiind stabilit între 8.00 şi 20.00, interval în care este asigurată permanenţa în colegiu.

Ea a explicat că liceul pe care îl conduce este unul vocaţional, iar în aceste condiţii a propus şi avizat prin Consiliul de Administraţie al unităţii, apoi transmis spre aprobare ISJ Suceava, un criteriu specific de departajare pentru copiii înscrişi la clasa pregătitoare.

Ea a subliniat că după încheierea primei etape de înscriere vor fi organizate întâlniri ale cadrelor didactice titulare ale colegiului cu părinţii copiilor înscrişi la clasa pregătitoare pentru a li se explica părinţilor despre necesitatea dovedirii competenţelor, aptitudinilor artistice ale copiilor.

"Copiii nu vor fi puşi în situaţia de a cânta la pian sau vioară ci, prin activităţi ludice, prin repetarea după profesor a unor note muzicale să se vadă dacă au ureche muzicale, sau dacă au simţul culorilor", a mai spus Bejinaru.

Directorul Colegiului de Artă "Ciprian Porumbescu" din Suceava a arătat că unitatea se confruntă cu o situaţie mai deosebită în privinţa înscrierii copiilor la clasa I întrucât "aproape toţi copiii care ar urma să intre în clasa I sunt deja cuprinşi într-o şcoală gimnazială".

"Pentru noi este o piatră de încercare. Nu mai reuşim să atragem copii de clasa I, cu potenţial artistic, către Colegiul de Artă, pentru că sunt cuprinşi într-o şcoală gimnazială", a mai spus Bejinaru arătând că, pentru anul şcolar 2013-2014, sunt propuse în planul de şcolarizare două clase I.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Laura Hacman, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în judeţul Suceava s-a înregistrat în prima zi, până la ora 14.00, 400 de cereri de înscriere în clasa pregătitoare.

În judeţul Suceava se preconizează că în anul şcolar 2013-2014 vor fi înfiinţate 343 de clase pregătitoare cu 6.390 de elevi, cu 1.546 mai mulţi elevi decât în anul şcolar 2012-2013, când s-au înfiinţat 304 clase pregătitoare.

Înscrierile copiilor pentru clasa pregătitoare se vor desfăşura în două etape, prima etapă în perioada 2 -22 aprilie, iar a doua etapă în perioada 8-17 mai, unităţile şcolare stabilind un program de asigurare a permanenţei şi pentru zilele de sâmbătă astfel încât părinţii să-şi poată înscrie copiii de luni până vineri între 8.00 şi 20.00, iar sâmbăta de la 8.00 la 13.00.

În judeţul Suceava vor funcţiona opt centre de evaluare psihosomatică ce vor fi deservite de 48 de psihologi şcolari, din care două vor funcţiona în municipiul Suceava şi câte unul în Fălticeni, Rădăuţi, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei şi Vicovu de Sus unde vor fi evaluaţi psihosomatic copiii care împlinesc vârsta de şase ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie şi ai căror părinţi solicită înscrierea acestora la clasa pregătitoare, dar şi copiii care împlinesc vârsta de şapte ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie şi ai căror părinţi solicită înscrierea lor în clasa întâi.

Programare telefonică a părinţilor pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, la Cluj

Părinţii care doresc să îşi înscrie copiii în clasa pregătitoare sunt programaţi telefonic, din sfert în sfert de oră, măsura fiind luată de mai multe şecoli din Cluj-Napoca, pentru a evita cozile şi aglomeraţia de anul trecut.

Directorul adjunct al Şcolii "Ioan Bob" din Cluj-Napoca, Irina Alexe, a declarat, marţi dimineaţă, că părinţii care doresc să îşi înscrie copiii în clasa pregătitoare sunt programaţi telefonic, din sfert în sfert de oră.

"Am deschis un registru de programări telefonice pentru părinţii care doresc să îşi înscrie copiii în clasa pregătitoare. Avem un număr de telefon la care părinţii pot suna pentru înscrieri şi a se prezenta la şcoală în vederea completării cererii de înscriere. I-am programat din sfert în sfert de oră, timp suficient pentru completarea formularului. Am luat această măsură pentru a evita cozile şi aglomeraţia, după ce anul trecut, în primele zile, au fost cozi şi au venit mulţi părinţi", a spus Alexe.

La Şcoala "Ioan Bob" vor funcţiona trei clase pregătitoare cu un total de 75 de elevi.

Şi la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" conducerea instituţiei a decis să instituie sistemul de programare telefonică a părinţilor care doresc să îşi înscrie copiii în clasa pregătitoare.

"Am organizat programare telefonică pentru părinţi, se face planificare la secretariat, din sfert în sfert de oră, iar pe parcursul celor trei săptămâni se pot face înscrierile, de la 8.00 până la 20.00. Au timp părinţii să vină când vor. Decizia duce la evitarea aglomeraţiei şi se creează un confort pentru părinţi, dar şi pentru secretara care face înscrierile. Prima săptămână de înscrieri este acoperită", a declarat directorul adjunct al instituţiei, Adrian Magdaş.

La Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" sunt două clase pregătitoare, cu 50 de elevi.

La Colegiul Naţional "George Coşbuc" nu s-au făcut programări pentru înscrierea elevilor în clasa pregătitoare, dar nici nu au fost înregistrate cozi în prima zi de înscriere, unii părinţi venind înainte cu aproape o jumătate de oră de ora 8.00, pentru a fi siguri că nu vor sta la rând.

"Am venit să fiu prima, înainte de ora 8.00, pentru că am lucrat de noapte şi am venit direct, să nu stau la rând dacă erau mai mulţi părinţi. Am decis să îmi înscriu copilul la acest colegiu pentru că este aproape de serviciu şi este mai uşor pentru mine să îl aduc la şcoală şi să îl duc acasă", a spus primul părinte care şi-a înscris copilul în această unitate de învăţământ.

O familie care locuieşte în comuna Apahida de lângă Cluj-Napoca a decis să îşi înscrie copilul la Colegiul Naţional "George Coşbuc" întrucât este cel mai aproape de locul de muncă al mamei.

"Este o şcoală unde nu contează arondarea, nu se ţine cont de domiciliu, deşi este în zona centrală şi am optat să înscriem copilul aici pentru că este aproape de serviciu. Este o şcoală bună, are şi clase de germană. Dacă nu va fi acceptat aici, îl ducem la şcoala de circumscripţie", a spus mama unui copil.

La acest colegiu vor fi cinci clase pregătitoare - trei de limbă germană şi două de limbă română.

În judeţul Cluj vor funcţiona 339 de clase pregătitoare, cu un număr estimat de 5.270 de elevi.

Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare a început marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici