Clasele vor putea avea peste 25 de elevi doar în situaţii excepţionale

Clasele vor putea avea, din anul şcolar 2012-2013, mai mult de 25 de elevi, în situaţii excepţionale şi numai cu aprobarea inspectoratului şcolar, pe baza unei justificări corespunzătoare, a decis Guvernul, miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii educaţiei naţionale.

3191 afișări
Imaginea articolului Clasele vor putea avea peste 25 de elevi doar în situaţii excepţionale

Clasele vor putea avea peste 25 de elevi doar în situaţii excepţionale (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"Potrivit proiectului aprobat astăzi (miercuri - n.r.), formaţiunile de preşcolari din grupa mare sau de elevi pot funcţiona, în situaţii excepţionale, sub efectivul minim sau peste efectivul maxim, cu aprobarea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar, pe baza unei justificări corespunzătoare, ţinând seama de încadrarea în costul standard per elev şi în numărul maxim de posturi aprobat pentru învăţământul preuniversitar la nivelul judeţului, respectiv municipiului Bucureşti. Această ajustare a cadrului legislativ permite, de exemplu, înscrierea unui elev după începerea anului şcolar într-o clasă care are efectivul la limita maximă, dar care este unică pe nivelul respectiv sau are o specializare unică. Un alt efect benefic este posibilitatea funcţionarii claselor sub efectivul minim (în situaţii temeinic motivate) în zonele izolate din mediul rural sau peste efectivul maxim, în zonele aglomerate din mediul urban", se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri seară, de Ministerul Educaţiei .

Acelaşi demers legislativ, spun reprezentanţii ministerului, permite asigurarea încadrării cu personal didactic titular la clasa pregătitoare, prin asigurarea mobilităţii personalului didactic titular de la o unitate de învăţământ la alta, precum şi dintr-o localitate în alta, pe tot parcursul anului şcolar.

În ceea ce priveşte învăţământul superior, Ministerul Educaţiei precizează că, deşi Legea Educaţiei Naţionale a intrat în vigoare din februarie 2011, procedurile subsecvente nu au fost elaborate în vederea pregătirii noului an universitar, fapt care ar fi putut genera efecte perturbatoare în sistem. "Pentru evitarea acestora, ministerul a luat o serie de măsuri care permit organizarea şcolilor doctorale, respectiv menţinerea şi îndeplinirea standardelor de autorizare provizorie/ acreditare în învăţământul superior. Astfel, până la finalul anului universitar 2012-2013, evaluarea şcolilor doctorale se face de către ARACIS sau de către o altă agenţie de asigurare a calităţii, din ţară sau străinătate. Sistemul de criterii şi metodologia de evaluare se stabilesc prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, pe baza propunerilor ARACIS. Fiecare şcoală doctorală este evaluată periodic, din 5 în 5 ani", spune sursa citată.

De asemenea, pentru anul universitar 2012-2013, numărul granturilor doctorale se stabileşte prin hotărâre de guvern şi se repartizează instituţiilor organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD) prin ordin al ministrului Educaţiei.

Şcolile doctorale vor primi din partea IOSUD granturile doctorale prin competiţie între acestea, pe baza unei metodologii aprobate de senatul universităţii, se mai precizează în comunicat.

Reprezentanţii ministerului spun că principalele modificări ale Legii educaţiei vizează adecvarea cadrului legislativ "la o serie de realităţi care nu au fost luate în calcul în momentul adoptării actului normativ prin asumarea răspunderii (2010)".

Tot miercuri, Guvernul a alocat fonduri totale de 23 milioane lei pentru dotarea materială aferentă celor 5.500 clase pregătitoare de la nivel naţional şi a modificat, prin ordonanţă de urgenţă, Legea Educaţiei în vederea pregătirii profesorilor de la aceste clase.

Fostul ministru Cătălin Baba spunea, în februarie, că Ministerul Educaţiei nu va accepta ca într-o clasă pregătitoare să fie înscrişi mai mult de 25 de elevi, dar va aviza suplimentarea numărului de clase pregătitoare şi va asigura dotarea acestora acolo unde şcolile dispun de infrastructura necesară.

"Ar fi fundamental greşit, iar ministerul nu doreşte să crească numărul de copii dintr-o sală de clasă peste 25. Toate studiile arată că acest lucru ar fi o greşeală. Deci, nu o să acceptăm clase mai mari de 25 de elevi, este o condiţie a calităţii învăţământului", a arătat Baba, care a dat însă asigurări că ministerul va aproba suplimentarea numărului de clase în şcolile care permit acest lucru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici