Clinica unde este tratată fata din Neamţ: Avortul la 17 săptămâni ar fi evitat prelungirea traumei

Clinica Marie Stopes International, unde fata de 11 ani din Neamţ, însărcinată în 22 de săptămâni, va face operaţie de întrerupere de sarcină, apreciază că dacă fata ar fi putut face avort la 17 săptămâni, atunci când s-a internat prima oară, ar fi fost scutită de o prelungire a traumei.

1526 afișări
Imaginea articolului Clinica unde este tratată fata din Neamţ: Avortul la 17 săptămâni ar fi evitat prelungirea traumei

Clinica unde este tratată fata din Neamţ: Avortul la 17 săptămâni ar fi evitat prelungirea traumei

Biroul de presă al clinicii a confirmat pentru MEDIAFAX că fata din Neamţ este tratată la Marie Stopes International.

Marie Stopes International a remis şi o declaraţie de presă despre cazul fetei din România prin care cere ţărilor europene să-şi asume responsabilitatea şi să garanteze dreptul la servicii de întrerupere de sarcină accesibile.

"Acest caz este un exemplu viu al motivului pentru care parlamentarii britanici au făcut extrem de bine atunci când au votat, luna trecută, ca limita de timp până la care se poate face un avort să rămână la 24 de săptămâni. În timp ce 90 la sută dintre femeile care avortează în Marea Britanie o fac mai devreme de 12 săptămâni de sarcină, va exista întotdeauna un mic procent de femei care au nevoie de întrerupere de sarcină mai târziu. Cazul fetiţei din România nu este primul cu astfel de circumstanţe extreme şi, cu siguranţă, nu va fi nici ultimul", potrivit documentului clinicii.

Medicii şi psihologii de la Marie Stopes Londra apreciază intenţiile declarate ale Executivului de la Bucureşti, care a anunţat că pregăteşte o lege nouă care să permită, în anumite condiţii, ca avortul să se poată face şi după limita maximă legală de 14 săptămâni, în vigoare în prezent.

"Dacă fata din România ar fi putut să facă avort la 17 săptămâni, atunci când a mers pentru prima oară la medic în România pentru a-şi rezolva problema, ar fi scăpat de o lună în plus de sarcină, de nesiguranţa traumatizantă prin care a trecut, şi de nevoia de a pleca în străinătate pentru a se trata", explică reprezentanţii Marie Stopes.

"Este timpul ca Europa - inclusiv Irlanda de Nord - să-şi asume responsabilitatea şi să garanteze dreptul la servicii accesibile de întrerupere de sarcini nedorite", conchid cei de la Marie Stopes Londra.

Cazul fetei din România arată clar că femeile şi fetele "nu ar trebui forţate la cheltuielile şi stresul călătoriei în străinătate pentru tratament", se mai arată în document.

Potrivit unor surse, fata de 11 ani şi mama sa au luat legătura cu medicii clinicii luni dimineaţă, atunci când minora a efectuat şi primele analize de sânge. Potrivit procedurilor clinicii, la 24 de ore după ce se cunosc rezultatele analizelor, dacă acestea sunt favorabile, urmează întreruperea sarcinii. În cazul fetei din România, operaţia a fost amânată pe motiv că analizele facute în ţară nu sunt traduse şi în engleză.

Tot de luni, tânăra beneficiază de un program de consiliere din partea unor specialişti în domeniu, care i-au explicat ce se va întâmpla cu corpul ei, dar şi cum va putea depăşi momentul.

Pentru operaţia fetei din România s-a format o comisie din mai mulţi medici care stabilesc procedurile. Numai după ce echipa va lua o decizie, doctorii vor putea trece la întreruperea sarcinii, în zilele următoare.

Regulamentul prevede că pacientul este internat în clinica doar în ziua în care are loc operaţia, efectuată sub anestezie totală. Operaţia în sine nu durează mai mult de 15-20 de minute.

Pacientul rămâne apoi internat în spital în funcţie de durata zborului pe care urmează să îl facă. Cursa Bucureşti-Londra durează doar trei ore, astfel că pacienta este nevoită să petreacă încă o zi în clinică. Dacă zborul ar fi mai lung, pacienta ar trebui să stea internată două zile, potrivit unor surse.

Totodată, regulamentul clinicii prevede ca un adult, respectiv unul din părinţii fetei, să-şi dea acordul pentru avortul minorei. Costul total al operaţiei este de 1.320 de lire sterline, au mai declarat sursele.

Fetiţa de 11 ani din satul Poieni din comuna nemţeană Piatra Şoimului, rămasă însărcinată după ce a fost violată de unchiul ei, a plecat, duminică dimineaţă, cu avionul în Anglia pentru întreruperea sarcinii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici