Cluj: Comisie de verificare privind deversări de dejecţii în lacul Tarniţa, dispusă de Prefectură

Prefectura Cluj a constituit, miercuri, o comisie de verificare a unor deversări de dejecţii în lacul Tarniţa de la proprietarul unei case din zonă, lacul fiind sursa de bază de apă brută a Companiei de Apă Someş, care o captează, potabilizează şi livrează populaţiei din Cluj-Napoca.

234 afișări
Imaginea articolului Cluj: Comisie de verificare privind deversări de dejecţii în lacul Tarniţa, dispusă de Prefectură

Cluj: Comisie de verificare privind deversări de dejecţii în lacul Tarniţa, dispusă de Prefectură

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Cluj trasmis miercuri, verificarea va viza respectarea de către proprietarii de construcţii din zonele limitrofe lacurilor de acumulare Tarniţa şi Someşul Cald a reglementărilor în vigoare privind protecţia mediului înconjurător, respectiv deversarea apelor uzate, precum şi a dejecţiilor animaliere, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”În urma unor semnalări publicate în mass-media clujeană privind situaţia apărută în zona lacului de acumulare Tarniţa, prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan a dispus constituirea unei comisii de verificare a respectării legislaţiei specifice privind protecţia mediului în zona lacurilor de acumulare Tarniţa şi Someşul Cald. Verificarea va viza respectarea de către proprietarii de construcţii din zonele limitrofe lacurilor de acumulare Tarniţa şi Someşul Cald a reglementărilor în vigoare privind protecţia mediului înconjurător, respectiv deversarea apelor uzate, depozitarea/eliminarea deşeurilor menajere, precum şi a dejecţiilor animaliere”, se arată în documentul citat.

De asemenea, va fi verificat modul de respectare a zonelor de protecţie ale lacurilor de acumulare în ceea ce priveşte ocuparea terenurilor, amplasarea construcţiilor şi amenajărilor aferente, precum şi activităţile desfăşurate în aceste zone.

Comisia de verificare este formată din reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Regional Cluj şi ai Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa şi va fi însoţită în teren de către reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj, Inspectoratului Judeţean în Construcţii Cluj, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, SC Companiei de Apă Someş şi ai SC Hidroelectrica SA – Sucursala Hidrocentrale Cluj.

”La acţiunile de control vor participa şi primarii unităţilor administrativ-teritoriale pe raza cărora se află lacurile de acumulare Tarniţa şi Someşul Cald”, se mai arată în documentul citat.

Şeful Gărzii de Mediu Cluj, Lucian Stanca, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că se vor face verificări în zona lacului Tarniţa în urma unei sesizări.

”Vom da un răspuns în termenul legal”, a spus Stanca.

Lacul Tarniţa este un lac de acumulare, aflat între comunele Râşca, Mărişel şi Gilău, judeţul Cluj, la vest de municipiul Cluj-Napoca, având o suprafaţă de aproximativ 215 hectare, o lungime de peste opt kilometri şi o adâncime maximă de peste 70 de metri. Lacul are o capacitate de peste 70 de milioane de metri cubi de apă.

Din 2009, lacul Tarniţa este sursă de bază de apă brută a Companiei de Apă Someş, apa fiind captată şi potabilizată, ulterior, la staţia de tratare Gilău, de unde este livrată populaţiei din Cluj-Napoca.

În presa locală din Cluj-Napoca au apărut informaţii privind un proprietar de imobil de pe malul lacului Tarniţa care deversează dejecţiile în lac, printr-o ţeavă camuflată de vegetaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici