Cluj: Consilier judeţean PNL, urmărit penal pentru abuz în serviciu, şantaj, mită şi alte infracţiuni

Consilierul judeţean clujean Rareş Vasile Pop (PNL), inspector şef teritorial la Inspectoratul pentru Controlul Traficului Rutier, este urmărit penal de DNA pentru mai multe infracţiuni, între care abuz în serviciu în formă continuată cu obţinere de foloase necuvenite, şantaj şi luare de mită.

206 afișări
Imaginea articolului Cluj: Consilier judeţean PNL, urmărit penal pentru abuz în serviciu, şantaj, mită şi alte infracţiuni

Cluj: Consilier judeţean PNL, urmărit penal pentru abuz în serviciu, şantaj, mită şi alte infracţiuni (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, miercuri seară, Rareş Vasile Pop mai este acuzat de desfăşurarea de activităţi ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Rareş Pop, inspector şef teritorial (şapte judeţe) în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu comis în formă continuată cu obţinere de foloase necuvenite, desfăşurarea de activităţi ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, şantaj, luare de mită", se arată în documentul citat.

Procurorii au început urmărirea penală şi împotriva lui Claudiu Vasile Crişan, inspector coordonator al Biroului judeţean Cluj, din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu comis în formă continuată cu obţinere de foloase necuvenite, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, dar şi împotriva lui Radu Ioan Dohotar, inspector coordonator al Biroului judeţean Bistriţa Năsăud şi membru în consiliul de conducere al Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu comis în formă continuată cu obţinere de foloase necuvenite, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată.

"În cauză există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2012-2014, suspectul Rareş Vasile Pop împreună sau prin intermediul persoanelor având funcţii de conducere în cadrul birourilor judeţene, cum este situaţia suspecţilor Ioan Radu Dohotar şi Claudiu Vasile Crişan, au desfăşurat activităţi repetate de influenţare a activităţii inspectorilor aflaţi în trafic, în vederea efectuării controlului rutier. La nivelul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR), Inspectoratul teritorial condus de Rareş Vasile Pop include în sfera de competenţă judeţele Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj”, se arată în documentul citat.

Din comunicatul DNA reiese că cei trei suspecţi solicitau neluarea măsurilor legale pentru sancţionarea utilizatorilor mijloacelor rutiere, "în scopul protejării unor societăţi aflate în sfera de interes a inspectorilor judeţeni".

"Din ordonanţa procurorilor mai rezultă faptul că suspectul Rareş Vasile Pop a dezvoltat relaţii cu numeroşi operatori economici ce activează în domeniu, asigurând acestora protecţie în schimbul obţinerii de avantaje patrimoniale, fie direct fie prin impunerea folosirii serviciilor prestate de societăţi comerciale controlate de acesta prin rude ale sale sau afini sau deţinute de membri ai familiei sale”, susţin procurorii DNA.

Aceştia au menţionat că din vara anului 2012, când a fost numit în actuala funcţie, atribuţiile sale din cadrul firmelor pe care le administra, au fost transferate soţiei sale, dar calitatea de asociat a soţiei era de fapt una formală, probele administrate până în prezent atestând că Rareş Vasile Pop "este factorul decident, consultat telefonic cu privire la clienţii societăţilor, preţurile la care sunt efectuate serviciile”.

"În aceeaşi perioadă, suspecţii au încălcat obligaţia de păstrare a secretului acţiunilor de control, comunicând în mod repetat operatorilor economici de transport date privind locul şi timpul desfăşurării controalelor în trafic, data efectuării unor controale la sediul acestora, altele decât controalele periodice ori a unor date ce permit identificarea autorului unor sesizări adresate instituţiei de control privind existenţa unor încălcări ale normelor aplicabile în materia transportului rutier”, mai arată procurorii DNA.

Din comunicat rezultă că, prin acţiunile întreprinse, inspectorul şef teritorial Rareş Vasile Pop şi inspectorii coordonatori judeţeni Ioan Radu Dohotar şi Claudiu Vasile Crişan, "au urmărit obţinerea de foloase pentru operatorii economici ce activează în domeniul transportului rutier, constând în eludarea activităţii de control efectuată de inspectorii de specialitate, respectiv evitarea aplicării sancţiunilor pecuniare şi a măsurilor complementare”.

"La data de 9 decembrie 2013, suspectul Rareş Pop a pretins şi primit de la doi martori denunţători suma de 1.500 de lei, bani oferiţi pe considerentul de a se asigura de bunăvoinţa suspectului şi ajutorul în cazul desfăşurării unor controale de către inspectorii din subordine. La data de 27 martie 2014, inspectori din cadrul ISCTR - Inspectoratul Judeţean Alba, au efectuat un control la o şcoală generală, vizând obţinerea licenţei de transport şi modul de efectuare a transportului cu un autovehicul Aro, utilizat de unitatea de învăţământ. Echipa de control formată din 2 inspectori a întocmit o notă de constatare, reţinând încălcarea normelor privind obligaţia echipării vehiculului cu tahograf şi limitator de viteză, pentru care s-a stabilit sancţiunea amenzii în sumă de 9.000 lei şi a impus şcolii remedierea încălcărilor”, arată anchetatorii.

Ei mai precizează că, în urma acestei acţiuni, Rareş Pop a solicitat inspectorului coordonator al judeţului Alba anularea notei de constatare şi refacerea controlului prin desemnarea unei noi echipe de control care să nu consemneze neregulile constatate, sub ameninţarea destituirii din funcţia de coordonator judeţean.

"În pofida ameninţărilor, inspectorul coordonator al judeţului Alba a refuzat să dea curs solicitării. Într-un final, la data de 10 aprilie 2014, acesta a fost revocat din funcţia de inspector coordonator al Inspectoratului Judeţean Alba", se mai arată în comunicatul DNA.

În cauză, procurorii au beneficiat de suportul informativ şi de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Rareş Pop este consilier judeţean PNL, acesta fiind numit în funcţie într-o şedinţă din luna mai şi l-a înlocuit pe consilierul judeţean Eugen Cecan, care a demisionat.

Pop a fost vicepreşedinte al PNL Cluj-Napoca, dar a demisionat din această funcţie săptămâna trecută, rămânând membru de drept al Biroului Teritorial Municipal Cluj-Napoca al PNL

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici