Cluj: Peste 50 de persoane au protestat faţă de declaraţiile preşedintelui privind Roşia Montană

Peste 50 de persoane au protestat, miercuri seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca faţă de declaraţiile de marţi ale preşedintelui Traian Băsescu privind Roşia Montană, cerând noului ministru al Mediului să nu permită exploatarea cu cianuri în cadrul acestui proiect minier.

389 afișări
Imaginea articolului Cluj: Peste 50 de persoane au protestat faţă de declaraţiile preşedintelui privind Roşia Montană

Cluj: Peste 50 de persoane au protestat faţă de declaraţiile preşedintelui privind Roşia Montană (Imagine:Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Participanţii la protest, reprezentanţi ai unor asociaţii ecologiste, s-au adunat, miercuri seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având pancarte cu inscripţiile "Roşia Montană este România", "Roşia Montană este şi a mea", "Trădarea de ţară, în aur se măsoară", "Dacă ai avea ciumă, ai lua antibiotice. Noi în avem pe Băsescu, cum procedăm?".

Persoanele prezente la manifestare au strigat "Jos Băsescu", "S-a dat şpagă barosană pentru Roşia Montană", "Un strigăt ecologist, contra gazelor de şist", "Salvaţi Roşia Montană", "Băsescu la puşcărie", "Pleacă Băsescu şi lasă-ne" şi "Băse şi RMGC, aceeaşi mizerie".

Unul dintre protestatari a criticat declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, care a militat pentru începerea proiectelor de la Roşia Montană, de la Cupru Min sau privind exploatarea gazelor de şist.

"Suntem în piaţă pentru a protesta faţă de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu legate de Roşia Montană, în care a făcut lobby pentru acest proiect de minerit aurifer controversat. Preşedintele militează şi pentru demararea proiectelor privind cuprul şi gazele de şist, cu care nu suntem de acord. Noi cerem noului ministru al Mediului, Korodi Attila, să nu permită exploatarea cu cianuri de la Roşia Montană", a spus unul dintre protestatari.

Protestul nu a fost autorizat şi a durat peste o oră.

Preşedintele Traian Băsescu ceruse, marţi, noului ministru al Mediului şi Guvernului să analizeze rapid şi să decidă în legătură cu investiţiile de la Roşia Montană, Roşia Poieni şi gazele de şist.

Băsescu menţiona că deciziile, de aprobare sau respingere, sunt de preferat actualei situaţii în care investitorii aşteaptă hotărâri din partea autorităţilor.

El preciza că recomandă autorităţilor să decidă în favoarea derulării investiţiilor şi creării de noi locuri de muncă.

Şeful statului arăta că amânarea deciziei de la Roşia Montană afectează statul român în planul imaginii externe, atât pe pieţele internaţionale, cât şi la instituţiile internaţionale, dar şi în faţa cetăţenilor români, având în vedere consecinţele în plan juridic şi lipsa locurilor de muncă.

De asemenea, preşedintele arăta că toţi demnitarii şi jurnaliştii care contestă parteneriatele cu firmele străine în privinţa zăcămintelor de aur de la Roşia Montană şi de la cupru de la Roşia Poieni ar trebui să meargă acum în zonă şi să observe dacă modalităţile actuale de exploatare respectă standardele de mediu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici