Cluj: Peste o sută de participanţi la marşul Noua Dreaptă au scandat: "România românilor"

Peste o sută de membri ai Asociaţiei "Noua Dreaptă" au participat, duminică, la Cluj, la un marş din Piaţa Mihai Viteazul până în Piaţa Avram Iancu, ei scandând "România românilor" şi "Autonomie doar la puşcărie”, liderul clujean al organizaţiei cerând mutarea capitalei României la Sfântu Gheorghe.

854 afișări
Imaginea articolului Cluj: Peste o sută de participanţi la marşul Noua Dreaptă au scandat: "România românilor"

Cluj: Peste o sută de participanţi la marşul Noua Dreaptă au scandat: "România românilor" (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Noii Drepte s-au adunat în jurul orei 15.00, în Piaţa Mihai Viteazu, având asupra lor steaguri tricolore, ale organizaţiei, dar şi un tablou al lui Avram Iancu.

Participanţii la marş au plecat pe traseul strada Regele Ferdinand - Piaţa Unirii - Bulevardul Eroilor până în Piaţa Avram Iancu, intonând cântece despre Avram Iancu şi arborând un drapel tricolor de mari dimensiuni.

Ei au scandat "România românilor”, "Unitate naţională”, "Harghita, Covasna, pământ românesc”, "Noi suntem români, aici pe veci stăpâni”, "Trăiască şi înflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, "România, stat naţional”, "Autonomie doar la puşcărie”, "Limba română, unica stăpână”, "Afară, afară cu javrele din ţară”, "România mare în vechile hotare” şi "Avram Iancu, erou naţional”.

Preşedintele organizaţiei Noua Dreaptă Cluj, Codrin Goia, a spus, în discursul ţinut în Piaţa Avram Iancu, că cere mutarea capitalei României la Sfântu Gheorghe, soluţie care ar duce la dezvoltarea economică a Ţinutului Secuiesc.

"Cerem Guvernului mutarea capitalei României în Ardeal, la Sfântu Gheorghe, pentru a avea o poziţie centrală, mult mai accesibilă din toate zonele ţării. De asemenea, cerem acest lucru pentru că în Ţinutul Secuiesc există o problemă cu separatismul şi noi nu dorim destrămarea României. Iar cea mai bună soluţie pentru prevenirea separatismului şi autonomiei pe criterii etnice este mutarea capitalei în acea zonă. Cei de la UDMR s-au plâns că zona Ţinutului Secuiesc este săracă, este ţinută intenţionat în sărăcie, or mutarea capitalei ţării la Sfântu Gheorghe ar duce rapid la o dezvoltare economică puternică”, a spus Goia.

Manifestarea Noii Drepte a durat peste o oră şi s-a încheiat fără incidente.

Înaintea începerii acţiunii organizate de Noua Dreaptă, la Cluj-Napoca au avut loc manifestări prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la care au fost prezente peste 500 de persoane de etnie maghiară care au pornit într-un marş prin centrul municipiului, de la Institutul Teologic Protestant spre Biserica "Sfantul Mihail", iar ulterior au participat la ceremonia de depunere de coroane de flori la plăcuţa comemorativă a poetului Petofi Sandor, unde primarul Emil Boc a declarat că oraşul este un model de toleranţă.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată, în fiecare an, în majoritatea localităţilor din Transilvania, fiind comemoraţi eroii din timpul Revoluţiei Ungare de la 1848-1849.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici