Cluj: Rampa temporară de deşeuri de la Pata Rât a fost închisă, autorităţile caută soluţii

Rampa temporară de deşeuri a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât a fost închisă, în noaptea de luni spre marţi, din cauza depăşirii capacităţii de stocare, autorităţile locale şi judeţene căutând soluţii pentru depozitarea gunoaielor.

174 afișări
Imaginea articolului Cluj: Rampa temporară de deşeuri de la Pata Rât a fost închisă, autorităţile caută soluţii

Cluj: Rampa temporară de deşeuri de la Pata Rât a fost închisă, autorităţile caută soluţii

Mircea Vereş, reprezentant al SC Salprest Rampă, societatea care administrează rampa de deşeuri de la Pata Rât, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că rampa a fost închisă deoarece s-a depăşit capacitatea de stocare.

"Am închis rampa temporară de la Pata Rât în noaptea de luni spre marţi, deoarece s-a depăşit capacitatea de stocare a gunoaielor. Închiderea este pe termen nelimitat, astfel încât aici nu se vor mai putea depozita deşeuri. Noi vom încerca să mai transportăm o parte din deşeurile care sunt acum depozitate în altă parte, să mai facem loc, dar nu ştiu cât va mai dura această operaţiune”, a spus Vereş.

La Prefectura Cluj are loc o şedinţă la care participă reprezentanţi ai conducerii Primăriei şi Consiliului Judeţean Cluj pentru găsirea unei soluţii.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii de preşedinte, Vakar Istvan, a declarat corespondentului MEDIAFAX că este o situaţie de criză legată de colectarea deşeurilor.

"Noroc că nu este cald afară pentru că dacă stau o perioadă mai mare deşeurile în stradă există un risc de epidemii. Trebuie găsită o soluţie de urgenţă până joi măcar, când Primăria Feleacu va avea o şedinţă de Consiliu Local în care vor analiza dacă acceptă să ofere un teren situat în zona Centrului de Management Integrat a Deşeurilor pe care să se depoziteze, temporar, gunoaiele”, a spus Vakar.

În 13 mai, rampa temporară de deşeuri a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât a fost închisă din cauza depăşirii capacităţii de stocare, la trei luni după ce şi rampa propriu-zisă a fost închisă din acelaşi motiv. Ulterior, autorităţile au anunţat că interdicţia depozitării deşeurilor menajere pe rampa temporară a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât durează doar o zi, timp în care o parte din gunoaiele de acolo vor fi transportate în altă parte, pentru a face loc altor deşeuri.

În februarie, rampa de deşeuri a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât a fost închisă din cauza depăşirii capacităţii de stocare, iar de atunci gunoaiele au fost duse la rampa temporară. Deşeurile colectate din Cluj-Napoca şi din judeţul Cluj urmau să fie depozitate până în 15 iulie pe rampa temporară, situată lângă rampa de la Pata Rât, urmând ca după această dată să se găsească o altă soluţie până la finalizarea proiectului CJ Cluj, estimată la 31 decembrie 2015.

Atunci, prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, declara că după 15 iulie deşeurile ar putea fi depozitate pe o altă rampă temporară, situată în zona Centrului de Management Integrat al Deşeurilor.

În noiembrie 2012, depozitarea gunoaielor pe rampa de la Pata Rât a mai fost sistată o dată, aceasta fiind considerată neconformă, iar societatea care o administrează, Salprest Rampă, a fost amendată de Garda de Mediu cu 30.000 de lei.

În urma sistării depozitării deşeurilor, circa 200 de romi care îşi câştigă existenţa pe rampa de la Pata Rât în urma colectării şi valorificării materialelor reciclabile au protestat faţă de închiderea acesteia. Rampa de la Pata Rât a fost redeschisă după o zi, însă societatea Salprest Rampă a continuat să depoziteze deşeurile în acelaşi loc.

CJ Cluj a început în 2012 un proiect de construire a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) pe un teren situat în comuna Feleacu de lângă Cluj-Napoca, care trebuia să preia toate deşeurile din judeţ, având termen de finalizare în octombrie 2014.

Contractul a fost atribuit prin licitaţie asocierii dintre firmele SC Confort SA, Atzwanger SPA, SC Ladurner Impianti SRL, SC Vel Service SA, valoarea contractului, finanţat din fonduri europene, fiind de 107,5 milioane de lei. În acelaşi an, liderul asocierii, SC Confort SA, firmă din Timişoara, a intrat în insolvenţă, iar lider al asocierii a devenit firma Atzwanger.

La sfârşitul anului trecut, CJ Cluj a reziliat contractul, invocând executarea unor lucrări neconforme, iar în ianuarie 2015 a depus o plângere penală împotriva firmelor care fac lucrările la centru.

Reprezentanţii CJ Cluj anunţau că proiectul este în curs de revizuire şi au avansat un nou termen pentru finalizarea lucrărilor, 31 decembrie 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici