CMB nu a găsit nicio eroare medicală în cazul Patriarhului

Biroul Executiv al Consiliului Colegiului Medicilor Bucureşti a hotărât, marţi, să trimită dosarul spre analiză Colegiului Medicilor din România cu menţiunea că nu a identificat nicio eroare medicală în intervenţia chirurgicală la care a fost supus Patriarhul Teoctist.

1 afișare
Imaginea articolului CMB nu a găsit nicio eroare medicală în cazul Patriarhului

CMB nu a găsit nicio eroare medicală în cazul Patriarhului

Membrii Biroului Executiv al Colegiului Medicilor Bucureşti (CMB) consideră nedeontologice declaraţiile privind calitatea actului medical aplicat PF Teoctist, din partea unor medici, şi propune analizarea lor.

Declaraţia a fost făcută de Sorin Oprescu, preşedintele CMB, la sfârşitul întâlnirii Biroului Executiv. El a adăugat că în dosar sunt cuprinse atât declaraţiile unora dintre medici, membri ai echipei, radiografiile şi investigaţiile realizate înaintea intervenţiei chirurgicale, dar şi precizări vizând desfăşurarea operaţiei. De asemenea, sunt prezentate concluziile vizând etapele operatorii.

Oprescu a precizat că Biroului Executiv i-a fost prezentat un referat al Comisiei de jurisdicţie a CMB privitor la autosesizarea în cazul decesului PF Patriarh Teoctist.

Fără a intra în amănunte legate de desfăşurarea intervenţiei chirurgicale, profesorul Oprescu a precizat că Patriarhul nu a suferit de o infecţie urinară, iar tratamentul recomandat este cel indicat de literatura de specialitate. Mai mult, el a spus că nu era necesară prezenţa unui chirurg cardio-vascular întrucât toate investigaţiile realizate înainte de operaţie nu au impus necesitatea unui astfel de specialist.

De asemenea, profesorul a spus că va lua în discuţie declaraţiile făcute de profesorul Ursea, dar şi de alţi medici legat de acest caz, întrucât afirmaţiile lor nu au avut o bază reală.

"Este necesar să se facă analiza declaraţiilor profesorului Ursea şi a altor doctori întrucât aceştia au lansat foarte multe afirmaţii, fără ca ei să fi participat la operaţie, afirmaţii care s-au dovedit a fi în neconcordanţă cu realitatea. Nu este corect să ne pronunţăm atât timp cât nu avem cunoştinţe despre un anumit caz", a mai spus preşedintele CMB, care a precizat că îi va invita la Colegiu pe medicii respectivi.

Deoarece în intervenţia chirurgicală au fost implicaţi medici care sunt membri ai organelor de conducere ale CMB, soluţionarea cazului este, potrivit legii, de competenţa Comisiei Superioare de Disciplină. De aceea, dosarul va fi înaintat, marţi, Comisiei Superiorare de Disciplină a CMR, a mai spus Oprescu.

Decizia a fost luată după ce în presă au apărut mai multe speculaţii legate de faptul că profesorul Ioan Sinescu ar fi judecat de către colegii săi, întrucât este membru în conducerea CMB.

După moartea Patriarhului, Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti s-a autosesizat în legătură cu procedeul de internare şi respectare a protocolului preoperator în cazul intervenţiei chirurgicale efectuate în cazul acestuia, de către doctorul Ioan Sinescu.

Patriarhul Teoctist a murit în 30 iulie, în urma unui stop cardiac suferit ca urmare a complicaţiilor apărute după operaţia de prostată la care a fost supus. Avea 92 de ani şi în ultimii 20 de ani a condus Biserica Ortodoxă Română.

Chirurgii de la Institutul Clinic Fundeni au considerat că operaţia la prostată în cazul Patriarhului Teoctist era imperios necesară întrucât acesta suferea foarte tare din cauza bolii, a declarat, în seara de 30 iulie, profesorul Ionel Sinescu, şeful Clinicii de chirurgie şi transplant renal.

Medicii au evaluat toate riscurile atunci când au hotărât efectuarea intervenţiei, Patriarul Teoctist fiind cardiac de 20 ani, a spus şeful Clinicii de chirurgie şi transplant renal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici