CMB se va autosesiza în cazul Giuleşti dacă ancheta arată deficienţe ale doctorilor

Colegiul Medicilor din Bucureşti (CMB) se va autosesiza în cazul de la Maternitatea Giuleşti dacă ancheta va dovedi că au existat deficienţe în sensul responsabilităţii medicilor, a anunţat, luni, preşedintele organizaţiei profesionale, Ioan Lascăr.

44 afișări
Imaginea articolului CMB se va autosesiza în cazul Giuleşti dacă ancheta arată deficienţe ale doctorilor

CMB se va autosesiza în cazul Giuleşti dacă ancheta arată deficienţe ale doctorilor (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Sigur că ne vom autosesiza dacă ancheta va dovedi că există medici care au greşit şi din vina cărora s-a ajuns la tragedia de la Maternitatea Giuleşti. Până acum nu am avut sesizări privind corpul medical de la Maternitatea Giuleşti", a declarat preşedintele CMB.

Preşedintele Comisiei de etică, Vladimir Beliş, a spus că tragedia de la Maternitata Giuleşti căreia i-au căzut victime nou-născuţi nevinovaţi a atras atenţia încă o dată asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de sănătate, una dintre ele vizând deficitul de personal, dar a subliniat că, şi în acest context, în secţia de anestezie terapie intensivă trebuie să există permanent un angajat.

"Problema lipsei de personal este una acută şi frecvent semnalată de către organizaţiile profesionale, din păcate nu s-a luat nicio măsură în acest sens în ultimii ani. Totuşi, indiferent de această situaţie, într-o secţie de anestezie terapie intensivă trebuie să fie asigurată permanenţa", a mai spus profesorul Beliş.

"Până acum, pentru toate incidentele, accidentele, tragediile din spitale s-au găsit ţapi ispăşitori medicii, dar iată că pentru cea mai mare tragedie petrecută într-un spital românesc, oricât se încearcă, nu se mai poate da vina pe doctori. Cine este totuşi vinovat? Colegiul Medicilor a tras de ani buni atenţia celor aflaţi vremelnic la putere asupra realelor probleme cu care se confruntă sistemul sanitar. Semnalele noastre de alarmă nu au fost, se vede, luate în seamă. Pentru rezolvarea fiecăreia dintre problemele grave din sănătate se pare că este nevoie de o tragedie şi de reacţia violentă, dar justificată a opiniei publice. Evident, în acest caz punctual aşteptăm concluziile anchetei în derulare pentru a afla dacă au existat şi deficienţe în sensul responsabilităţii medicilor, situaţie în care CMB se va autotsesiza", a afirmat conducerea organizaţiei profesionale.

Cinci bebeluşi, doi băieţi şi trei fete, au murit şi alţi şase sunt răniţi grav în urma incendiului care a avut loc în 16 august, la Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la Maternitatea Giuleşti din Capitală.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a declanşat o anchetă sub aspectul comiterii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.

Procurorul şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Marius Iacob, a afirmat, vineri, că temperatura înregistrată în incendiul de la Secţia de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti a atins peste 200 de grade Celsius, expertiza tehnică în domeniu fiind una extrem de complexă.

Procurorul şef a precizat că au fost audiate mai multe persoane, declaraţiile fiind contradictorii, însă a reieşit că asistenta responsabilă de secţia unde s-a produs incendiul nu a fost în zonă.

Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare. Unitatea sanitară a fost închisă până la finalizarea anchetei.

Primarul general al Capitalei declara, sâmbătă, că dacă personalul nu a fost prezent unde trebuie, să răspundă pentru drama de la Maternitatea Giuleşti, reafirmând că cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere indiferent de scuze.

Edilul şef preciza că la Maternitatea Giuleşti a văzut un personal timorat, "care nici nu ştiu ce a fost în capul lui când s-a întâmplat tragedia".

Oprescu a mai spus că Primăria Capitalei face propria anchetă în cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti şi că rezultatele vor fi făcute publice.

Ordinul Asistenţilor - Filiala Bucureşti va declanşa propria anchetă la Maternitatea Giuleşti numai dacă unul sau mai mulţi asistenţi vor fi găsiţi vinovaţi la sfârşitul anchetei judiciare, declara, joi, pentru MEDIAFAX vicepreşedintele organizaţiei profesionale, Florian Chiru.

Potrivit lui Florian Chiru, în cazul în care unul sau mai mulţi asistenţi medicali sau moaşe vor fi culpabilizaţi la finalul anchetei judiciare aflate în derulare, organizaţia profesională va declanşa propira anchetă în conformitate cu legislaţia în vigoare şi Codul de etică şi deontologie profesională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici