CMR: Cerem ca salariul minim al unui medic să fie de trei ori salariul mediu pe economie

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) Vasile Astărăstoaie a anunţat, marţi, că nu va fi de acord cu majorarea de 50 la sută a salariilor, ci va aplica recomandarea Băncii Mondiale pentru România, adică salariul minim al unui doctor să fie de trei ori salariul mediu pe economie.

47 afișări
Imaginea articolului CMR: Cerem ca salariul minim al unui medic să fie de trei ori salariul mediu pe economie

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) Vasile Astărăstoaie (Imagine: Mediafax Foto)

"Am mai studiat documentele şi voi transmite următorul mesaj: Nu vom fi de acord cu majorarea de 50 la sută a salariilor. Vom aplica recomandarea Băncii Mondiale pentru România, astfel ca salariul minim al unui medic să fie de trei ori salariul mediu pe economie. Suntem modeşti. OCDE a recomandat ca salariul minim al unui doctor să fie de cinci ori salariul mediu pe economie'', a explicat profesorul Astărăstoaie.

Întrebat dacă există posibilitatea ca medicii să intre în grevă, preşedintele CMR a spus că "orice este posibil". "Nu vreau să arunc ameninţări. Acum trimitem porumbelul păcii. Cerem ca salariul minim al unui medic să fie de trei ori salariul mediu pe economie", a precizat Astărăstoaie.

Preşedintele CMR a spus că nu se teme de ameninţările ministrului Sănătăţii privind acţiunea în instanţă.

"Vom face şi noi acţiuni. Deseori, chiar dacă legea nu prevede autoritatea morală pe care o ai, poate declanşa acţiuni mult mai periculoase decât cele prin sindicat", a mai spus profesorul Astărăstoaie.

El a subliniat că o strategie nu se face pentru a fi transmisă de la început. '

'Avem suficientă imaginaţie. CMR ştie să ducă şi o luptă dreaptă, şi un război de gherilă, şi ştie să-şi afirme proiectele. Nu este altceva decât un mesaj de meditaţie pentru guvernanţi. Dacă echitatea pe care autorităţile o solicită ar exista, atunci medicii ar înţelege. Medicii înţeleg foarte bine greutăţile. Dar, dacă există inechităţi, adică există salarii enorme raportate la valoarea muncii, atunci, medicii trec şi ei la acţiune", a conchis preşedintele CMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici