CNAS: Ajutorul financiar din ianuarie nu afectează plafonul privind medicamentele compensate

Plafonul veniturilor pensionarilor care beneficiază de compensare 90% nu este influenţat de ajutorul financiar acordat în ianuarie, anunţă reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

166 afișări
Imaginea articolului CNAS: Ajutorul financiar din ianuarie nu afectează plafonul privind medicamentele compensate

CNAS: Ajutorul financiar din ianuarie nu afectează plafonul privind medicamentele compensate

Începând cu data de 1 ianuarie 2022, pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială până la 1.429 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, beneficiază de compensare cu 90% pentru medicamentele din sublista B cuprinsă în Lista de medicamente compensate şi gratuite aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 720/2008, a căror valoare la nivelul preţului de referinţă/prescripţie este de până la 330 lei/lună, anunţă CNAS.

Finanţarea se asigură din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi prin transferuri de la bugetul de stat prin intermediul Ministerului Sănătăţii.

Această decizie face obiectul Hotărârii de Guvern care a fost aprobată în cadrul şedinţei din data de 28 decembrie 2021.

Creşterea plafonului de la 1.299 lei la 1.429 lei/lună inclusiv ţine cont de majorarea cu 10% a valorii punctului de pensie începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Totodată, prin ordonanţă de urgenţă s-a reglementat acordarea, în luna ianuarie a anului 2022, a unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 1.000 lei, respectiv au valori cuprinse între 1.001 - 1.600 lei inclusiv.

Ajutorul financiar acordat pensionarilor în luna ianuarie 2022 nu reprezintă venit din pensie sau din indemnizaţie socială, acesta suportându-se de la bugetul de stat, astfel că nu va fi luat în calcul la stabilirea plafonului de 1.429 lei/lună inclusiv până la care pot fi eliberate prescripţii medicale în cadrul Programului social al guvernului de compensare cu 90%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cnsas,
plafon,
pensionari

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici