CNCD face apel la un limbaj şi un comportament nediscriminatorii privind criza refugiaţilor

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) face apel către persoanele în funcţii publice sau care sunt formatori de opinie să promoveze un comportament şi un limbaj nediscriminatorii în dezbaterile publice legate de criza refugiaţilor.

242 afișări
Imaginea articolului CNCD face apel la un limbaj şi un comportament nediscriminatorii privind criza refugiaţilor

CNCD face apel la un limbaj şi un comportament nediscriminatorii privind criza refugiaţilor (Imagine: Liviu Untaru/Mediafax Foto)

Colegiul director al CNCD a analizat în şedinţa de miercuri "declaraţiile din cadrul dezbaterilor publice legate de criză refugiaţilor" şi şi-a exprimat "îngrijorarea cu privire la exprimările folosite de unii formatori de opinie prin care se stigmatizează o întreagă comunitate pe crtiteriul de apartenenţă etnică şi religioasă".

"Astfel de exprimări au că efect crearea unei atmosfere oştile, degradante şi umilitoare la adresă unor persoane aflate în situaţii vulnerabile. Colegiul director condamnă public orice incitare la ură pe criteriul etnic sau religios", se arată în comunicatul CNCD.

Colegiul atrage atenţia că exerciţiul libertăţii de exprimare, fundamentală într-o societate democratică, fără sentimentul responsabilităţii înseamnă condamnarea ei.

"În acest sens, Colegiul reiterează apelul către persoanele care deţin funcţii publice sau sunt formatori de opinie să promoveze un comportament şi un limbaj nediscriminatoriu şi să evite utilizarea unor expresii care promovează instigarea la ură sau aduc atingere demnităţii umane", se mai spune în comunicat.

Preşedintele CNCD Csaba Asztalos a declarat anterior că, în şedinţa de miercuri, Colegiul director va lua în discuţie declaraţiile făcute în media de fostul preşedintele Traian Băsescu legat de construirea unei moschei în Capitală şi apoi despre refugiaţi. Colegiul urma să stabilească dacă se va autosesiza privind aceste declaraţii şi le va analiza în vederea unei eventuale sancţionări sau va emite un punct de vedere.

Asztalos a precizat, pentru MEDIAFAX, că declaraţiile din spaţiul public privind oportunitatea primirii de refugiaţi în România pot exprima o poziţie xenofobă, dar aceasta nu se sancţionează, ci discursul în care se fac generalizări, de tipul refugiaţii sau musulmanii sunt terorişti, şi se incită la ură.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici