CNS cere din nou referendumuri pentru autonomie

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) cere din nou autorităţilor locale şi judeţene din secuime să iniţieze organizarea oficală a referendumurilor locale pentru autonomie.

1 afișare
Imaginea articolului CNS cere din nou referendumuri pentru autonomie

CNS cere din nou tuturor autorităţilor locale din secuime să facă referendumuri pentru autonomie (Sursa: Mediafax Foto)

Noul preşedinte al CNS, Izsak Balazs, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Sfântu Gheorghe, că CNS face din nou apel la autorităţile locale şi judeţene din secuime să iniţieze organizarea referendumurilor locale pentru autonomie.

Potrivit lui Izsak, hotărârile mai multor consilii locale prin care s-a decis organizarea referendumului în anii anteriori au fost atacate în contencios-administrativ, două dintre acestea fiind anulate, cazuri care au ajuns la CEDO.

Iszak susţine că în cazul în care consiliile locale din secuime ar decide să organizeze referendum, iar aceste hotărâri vor fi din nou atacate în contencios-administrativ, atunci 200 de cazuri, şi nu două cum este în momentul de faţă, vor ajunge la CEDO, ceea ce ar avea un efect mai mare.

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a trimis, în luna noiembrie 2006, tuturor autorităţilor locale şi judeţene din secuime o cerere pentru organizarea referendumurilor locale pentru autonomie.

"Consiliul Naţional Secuiesc, luând în considerare recomandarea Comisiei Legislative a Parlamentului României privind proiectul de lege a Statutului de autonomie, care prevede că, pe baza legii 215/2001, privind administraţia locală, proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor oraşelor şi judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum, şi în acest caz organizarea referendumului este obligatorie, CNS a iniţiat un referendum oficial la nivelul consiliilor locale din Ţinutul Secuiesc privind autonomia acestuia", se arată într-un comunicat al CNS dat publicităţii sâmbătă.

În perioada decembrie 2006 - februarie 2008 aproximativ 200.000 de cetăţeni, din aproape 200 de localităţi, au răspuns la întrebarea: "Doriţi ca Ţinutul Secuiesc să dobândească statut autonom şi localitatea în care trăiţi să aparţină de acesta?".

În baza rezultatelor înregistrate, CNS consideră că referendumul este valabil şi a avut succes, locuitorii Ţinutului Secuiesc, pe baza dreptului la autodeterminare, votând pentru înfiinţarea, prin lege, a Ţinutului Secuiesc ca o entitate administrativ-teritorială autonomă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici