Coadă de pelerini de peste un km, la moaştele Sfintei Parascheva (Video)

Coada de pelerini care aşteaptă să se închine la Iaşi la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva depăşea, sâmbătă după-amiază, un kilometru, moaştele fiind depuse în cursul dimineţii pe un catafalc în curtea Mitropoliei.

162 afișări
Imaginea articolului Coadă de pelerini de peste un km, la moaştele Sfintei Parascheva (Video)

Coadă de pelerini de peste un km, la moaştele Sfintei Parascheva (Imagine: Mediafax Foto)

Moaştele Sfintei Cuvioasa Parascheva au fost scoase sâmbătă dimineaţă din Mitropolia Iaşiului, iar după ce au fost purtate într-o scurtă procesiune pe bulevardul Ştefan cel Mare şi în jurul Catedralei Mitropolitane au fost aşezate pe un catafalc instalat în curtea Mitropoliei.

După-amiază, potrivit autorităţilor, rândul format în jurul Mitropoliei de pelerinii care doreau să se închine la moaşte se întindea pe o lungime de peste un kilometru, numărul credincioşilor sosiţi deja la Iaşi depăşind 5.000.

"Aşa vin de obicei la Iaşi, cu câteva zile înainte de 14 octombrie, tocmai pentru a evita aglomeraţia. Dar văd că tot aglomerat este. Înainte veneam şi stăteam la Iaşi câte două zile. Acum îmi este suficient să ajung să mă închin la sfântă şi să-i mărturisesc ce mă doare", a spus Maria Cornescu, o femeie venită de la Constanţa.

Pe străzile din centrul Iaşiului sunt parcate zeci de microbuze şi autobuze, circulaţia desfăşurându-se cu dificultate.

Afluxul cel mai mare de pelerini este aşteptat duminică şi luni, numai din localitatea Voluntari (Ilfov) fiind aşteptaţi la Iaşi aproximativ 4.000 de pelerini.

Alături de moaştele Sfintei Cuvioasa Parascheva, pe catafalcul din faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei vor fi depuse şi moaştele Sfântului Nifon, Patriarhul Constantinopolului, care vor fi aduse duminică la Iaşi.

Moaştele celor doi sfinţi vor fi scoase în procesiune duminică seară pe străzile Iaşiului, momentul culminant al hramului Sfintei Cuvioasei Parascheva urmând să aibă loc pe 14 octombrie, când va fi oficiată Sfânta Liturghie. Pentru prima oară în ultimii ani, slujba va avea loc în aer liber, şi nu în interiorul Mitropoliei, unde aveau acces doar politicienii şi autorităţile locale. Astfel, miile de credinicioşi vor putea asista la slujbă, în anii anteriori oamenii fiind nevoiţi să asculte Liturghia prin intermediul difuzoarelor instalate în curtea Mitropoliei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici