Cod galben în a doua parte a săptămânii, în mai multe zone ale ţării

Temperaturi caniculare se vor înregistra, în a doua parte a săptămânii, în mai multe regiuni ale ţării, potrivit atenţionării cod galben apărute, luni, pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

1 afișare
Imaginea articolului Cod galben în a doua parte a săptămânii, în mai multe zone ale ţării

Caniculă în a doua parte a săptămânii, în mai multe zone ale ţării

Potrivit sursei citate, în intervalul 22-24 august, în Banat, sudul Crişanei, cea mai mare parte a Olteniei, a Munteniei şi a Moldovei şi în jumătatea de vest a Dobrogei vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiaza, când pe arii extinse se vor înregistra 35-36 de grade Celsius.

Local în Câmpia Română vor fi valori de 37-38 de grade Celsius.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80.

O nouă evaluare a prognozei meteorologice va fi realizată miercuri, 22 august.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a recomandat populaţiei să nu se expună la soare în intervalul orar 11.00-17.00, în a doua parte a săptămânii, şi a anunţat redeschiderea liniei de telefon gratuită pentru informaţii privind autoprotecţia în caz de caniculă.

Autorităţile locale vor amenaja puncte de prim-ajutor, iar Ministerul Sănătăţii va redeschide linia de telefon gratuită 0800.800.187, funcţională prin reţeaua Romtelecom, la care cetăţenii pot fi informaţi asupra măsurilor de autoprotecţie în caz de caniculă.

Nicolăescu a mai anunţat că programul de lucru al serviciilor de ambulanţă din judeţele atenţionate cu cod galben va fi extins, iar numărul echipajelor de intervenţie şi al medicamentelor necesare va fi suplimentat.

"Recomandăm cetăţenilor să evite îmbăierea în ape neverificate din punct de vedere igienico-sanitar, consumul de cafea şi băuturi alcoolice", a spus ministrul.

El a amintit angajatorilor că sunt obligaţi să respecte regulile de protecţie a personalului prin asigurarea ventilaţiei, distribuţia de apă minerală şi un program de lucru flexibil.

Temperaturile caniculare de la sfârşitul lunii iulie, când a fost instituit pentru prima dată codul roşu, au determinat decesul a câteva zeci de persoane, alte câteva mii având nevoie de îngrijiri medicale după ce au căzut pe stradă. Totodată, Guvernul a luat măsuri speciale pentru combaterea efectelor temperaturilor extreme asupra populaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici