COD PORTOCALIU de caniculă în patru judeţe, COD GALBEN în Bucureşti şi 32 de judeţe. Ar putea fi emis COD ROŞU de caniculă în vestul şi nord-vestul ţării

Judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare vor fi, marţi, sub avertizare cod portocaliu de caniculă şi se vor înregistra temperaturi de 38-39 de grade, iar Bucureştiul şi 32 de judeţe au fost atenţionate cu cod galben, fiind anunţate temperaturi de 35-37 de grade şi disconfort termic accentuat.

9937 afișări
Imaginea articolului COD PORTOCALIU de caniculă în patru judeţe, COD GALBEN în Bucureşti şi 32 de judeţe. Ar putea fi emis COD ROŞU de caniculă în vestul şi nord-vestul ţării

COD PORTOCALIU de caniculă în patru judeţe, COD GALBEN în Bucureşti şi 32 de judeţe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) Ion Sandu a declarat, luni, că nu este exclus ca miercuri să fie emis cod roşu de caniculă în judeţele din vest şi nord-vest, România urmând să treacă prin intervale scurte de coduri portocalii sau roşii de caniculă alternate cu furtuni.

Sandu a precizat că judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare se vor afla sub cod portocaliu de caniculă şi marţi, şi miercuri, spre deosebire de judeţele din partea de est, şi nu este exclusă posibilitatea ca în aceste judeţe, pe parcursul zilei de miercuri, să fie emis cod roşu de caniculă.

"În aceste judeţe trebuie mare atenţie, pentru că miercuri noapte vor fi emise cu siguranţă avertizări de descărcări electrice şi furtuni foarte puternice, violente. Pe parcursul zilei de joi în partea de sud şi est se va extinde codul galben de caniculă şi joi noaptea vom avea instabilitate şi eventual furtuni în această parte de sud şi est", a mai spus Sandu.

Totodată, el a atras atenţia că România va traversa o perioadă cu intervale scurte de coduri portocalii sau roşii de temperaturi extreme, ce vor alterna cu instabilitate, dar aceste intervale nu vor fi atât de violente cum este în partea de vest a Europei, unde sunt ţări sub cod roşu de o săptămână.

"Numai că trebuie să fim atenţi că până la sfârşitul lunii vor fi temperaturi de peste 30 de grade. Chiar dacă nu vom ajunge la 35 - 40, o lună de zile cu temperaturi de 30 de grade este o perioadă grea, pentru că e posibil să ne ducă în foarte multe zone din România la secetă extremă", a mai spus Ion Sandu.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în cele patru judeţe avertizate cu cod portocaliu, marţi după-amiază se vor atinge temperaturi de 38-39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde, marţi, cea mai mare parte a ţării, o avertizare cod galben fiind emisă pentru Bucureşti şi judeţele Maramureş, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Sibiu, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi şi Botoşani.

În aceste judeţe, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în majoritatea regiunilor, exceptând Bucovina, zona litoralului şi cea montană.

Şi luni, vremea este călduroasă în toată ţara, cu temperaturi de 35-36 de grade, caniculară în regiunile vestice şi nord-vestice, iar indicele de temperatură-umezeală depăşeşte pragul critic. Judeţele Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Maramureş sunt luni sub avertizare cod galben de caniculă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici