COD PORTOCALIU ŞI GALBEN de caniculă: Ministerul Sănătăţii cere suplimentarea echipajelor de ambulanţă. Sfaturile medicilor pentru populaţie

Ministerul Sănătăţii solicită serviciilor de ambulanţă "alertarea" şi suplimentarea echipajelor în zonele unde numărul solicitărilor este în creştere şi recomandă populaţiei să urmeze sfaturile doctorilor astfel încât să fie reduse riscurile medicale cauzate de canicula din aceste zile.

4475 afișări
Imaginea articolului COD PORTOCALIU ŞI GALBEN de caniculă: Ministerul Sănătăţii cere suplimentarea echipajelor de ambulanţă. Sfaturile medicilor pentru populaţie

COD PORTOCALIU ŞI GALBEN de caniculă: Ministerul Sănătăţii cere suplimentarea echipajelor. Sfaturile medicilor pentru populaţie (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

De asemenea, Ministerul Sănătăţii (MS) cere direcţiilor de sănătate publică să colaboreze cu autorităţile locale pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie. Astfel, în cadrul primăriilor, în farmacii, dispensare, şcoli sau centre comerciale pot fi amenajate spaţii cu aer condiţionat unde se poate distribui apă populaţiei.

Tot direcţiile de sănătate publică trebuie să verifice condiţiile de asistenţă medicale în unităţile sanitare, respectiv asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate sau agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă şi asigurarea rezervelor de apă.

În plus, mai precizează sursa citată, vor fi verificate condiţiile igienico-sanitare, de cazare şi alimentaţie din taberele şcolare, precum şi respectarea condiţiilor igienico-sanitare din unităţile cu profil alimentar (depozitarea, prelucrarea şi comercializarea produselor alimentare) şi efectuarea controlului medical periodic al persoanelor angajate în aceste unităţi.

MS recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00.

SFATURILE MEDICILOR

Potrivit medicilor, în perioadele de caniculă, este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 şi 2 litri), fructe şi legume proaspete.

Medicii mai recomandă evitarea consumului de alimente uşor perisabile, alcool şi băuturi cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr.

Cei care, în mod necesar, se expun la soare după-amiaza sunt sfătuiţi să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale şi de culori deschise.

Şase judeţe din vestul ţării sunt, joi şi vineri, sub avertizare cod portocaliu de caniculă, fiind anunţate temperaturi de până la 40 de grade şi disconfort termic, iar Capitala şi alte 17 judeţe au fost atenţionate cu cod cod galben.

În judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi, avertizate cu cod portocaliu, canicula se va intensifica, maximele termice se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

În Banat, Crişana, Maramureş, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei şi în jumătatea vestică a Munteniei, inclusiv în Capitală, va fi caniculă, temperaturile maxime vor depăşi 36 - 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici