COD ROŞU de ploi abundente şi inundaţii în Caraş-Severin şi Timiş, în alte patru judeţe fiind COD PORTOCALIU de ploi şi vijelii/ MAI: Se asigură rezervă de personal | VIDEO

Un drum judeţean din Caraş-Severin a fost închis temporar, iar mai multe străzi din localitatea Slatina au fost inundate, miercuri, în urma unei viituri. Opt sate au rămas fără curent din cauza ploilor puternice. Judeţul Caraş-Severin se află sub cod roşu de inundaţii.

3367 afișări
Imaginea articolului COD ROŞU de ploi abundente şi inundaţii în Caraş-Severin şi Timiş, în alte patru judeţe fiind COD PORTOCALIU de ploi şi vijelii/ MAI: Se asigură rezervă de personal | VIDEO

COD ROŞU de ploi abundente şi inundaţii în Caraş-Severin şi Timiş, în alte patru judeţe este COD PORTOCALIU de ploi şi vijelii | MAI: Se asigură rezervă de personal | VIDEO

Este cod roşu de ploi abundente, miercuri seara, în judeţele Caraş-Severin şi Timiş, alte judeţe sunt sub cod portocaliu.Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că sunt mobilizaţi pentru a interveni peste 3.300 de pompieri în toate zonele afectate şi s-a impus asigurarea rezervei de personal.

Patru judeţe sub atenţionare cod portocaliu de ploi şi vijelii

Administraţia Naţională de Meteorogie (ANM) a emis, miercuri seara, atenţionare cod portocaliu de ploi, vânt şi grindină pentru judeţele Sibiu, Vâlcea, Neamţ şi Hunedoara. 

Potrivit ANM, în judeţele Sibiu şi Vâlcea sunt semnalate averse de ploaie ce vor avea caracter torenţial şi care vor cumula 45...50 l/mp. Pot apărea şi frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi grindină de dimensiuni mici.

Atenţionarea este valabilă până la miezul nopţi.

În judeţele Neamţ şi Hunedoara sunt semnalate averse care vor atinge 35- 40 l/mp, grindina de dimensiuni mici şi medii până la ora 23.

Caraş-Severin: Alunecări de teren şi zeci de gospodării inundate după viitură

O alunecare de teren s-a produs, miercuri, în Reşiţa, iar o spălătorie auto a fost afectată. Zeci de gopodării au fost inundate, în urma viiturii puternice de pe pârâul Slatina, care a ieşit din albie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, 40 de gospodării, majoritatea curţi, au fost afectate de inundaţii, în urma viiturii puternice de pe pârâul Slatina, care a ieşit din albie.

În total, intervin 20 de pompieri militari cu patru motopompe transportabile şi patru autospeciale.

De asemenea, circulaţia este închisă, miercuri seara, pe drumul naţional 57B, între localităţile Prigor şi Borlovenii Noi, după ce mai mulţi copaci au căzut pe carosabil din cauza vântului puternic.

“La faţa locului se află un echipaj de la Districtul de Drumuri Naţionale Mehadia, care lucrează la eliberarea carosabilului. Se estimează reluarea circulaţiei în condiţii normale în jurul orei 21.00”, a informat Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara.

Totodată, ISU Caraş-Severin a informat că, miercuri seara, o alunecare de teren s-a produs pe Aleea Zadei, din oraşul Reşiţa, fiind afectată o spălătorie auto.

În total, s-a surpat teren pe o linie de aproximativ 20-30 de metri.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, mai sunt nealimentate cu energie electrică staţiunea Secu şi localitatea Râul Alb.

Viitură puternică, pe pârâul Slatina

O viitură puternică s-a produs, miercuri seara, pe pârâul Slatina, din judeţul Caraş-Severin, care a ieşit din albie. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, au fost inundate mai multe străzi din localitatea Slatina, fără a fi afectate gospodării.

“Ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile, DJ 582 a fost închis temporar între localităţile Brebu Nou şi Slatina Timiş”, a arătat ISU Caraş-Severin.

De asemenea, din cauza ploilor puternice, o gospodărie din localitatea Borlova a fost izolată de apă, iar trei persoane au fost evacuate. Totodată, o curte a fost inundată în localitatea Vălişoara.

La ora transmiterii acestei ştiri, opt localităţi din judeţul Caraş-Severin sunt nealimentate cu energie electrică. Este vorba de Jupa, Zăgujeni, Zorlencior, Cornuţel, Maciova, Cavaran, Sacu şi Domaşnea.

Judeţul Caraş-Severin se află sub cod roşu de inundaţii, miercuri, până la ora 24.00. Fenomenele vizate sunt: scurgeri de pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu posibile efecte severe de inundaţii, posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile din bazinele Bistra, Timiş, Pogăniş, Tău şi Goleţ.

MAI: Cod roşu de ploi abundente în Caraş-Severin şi Timiş; se asigură rezervă de personal

Potrivit unui comunicat al MAI transmis miercuri seara, nu au fost înregistrate efecte deosebite cauzate de ploile abundente, însă angajaţii MAI din judeţele vizate de avertizarea cod roşu, respectiv Timiş şi Caraş Severin, au fost mobilizaţi pentru a putea interveni în cel mai scurt timp, dacă situaţia o va impune.

În ţară, peste 3.300 de pompieri cu peste 2.200 de mijloace tehnice sunt gata de intervenţie în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale din zonele vizate de fenomenele meteorologice periculoase.

De asemenea, mai arată MAI, s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, iar în zonele vizate sunt monitorizate permanent cursurile de apă, pentru a stabili dacă nivelul debitelor acestora poate produce inundaţii.

Pompierii au intervenit, miercuri seara, în localitatea Borlova, din judeţul Caraş Severin, unde viitura a înconjurat o casă în care se aflau o femeie şi doi minori. Persoanele au fost evacuate preventiv prin improvizarea unui podeţ, iar la ora transmiterii acestei ştiri aceştia sunt în afara oricărui pericol.

„Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică pentru fenomene imediate cod roşu, cu precizarea că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile mici din bazinele hidrografice: afluenţii Timişului aferenţi sectorului aval S.H. Sadova – amonte confluenţă cu râul Bistra, afluenţii de stânga ai Bistrei – aval S.H. Voislova Bucova, Pogăniş – bazin superior amonte S.H. Brebu, Tău – bazin superior amonte S.H. Soceni, judeţul Caraş-Severin”, arată MAI în comunicatul citat.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici