Video Codul roşu a fost prelungit pentru Siret şi Prut

Hidrologii au decis, luni, să menţină codul roşu până marţi după-amiază pe anumite secţiuni ale râurilor Siret şi Prut, informează Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

43 afișări

Potrivit hidrologilor, codul roşu rămâne în vigoare pe Siret, pe cursul mijlociu al acestuia, de la Lespezi la Drăgeşti.

Această porţiune a Siretului se întinde pe teritoriul judeţelor Iaşi, Neamţ şi Bacău.

Citeşte aici bilanţul inundaţiilor din nordul ţării

Pe râul Prut, sectorul ce rămâne sub incidenţa codului roşu până marţi după-amiază este cel din amonte de acumularea de la Stânca Costeşti, pe teritoriul judeţului Botoşani.

Hidrologii au decis să retragă codul roşu, înlocuindu-l cu cel portocaliu, pe cursul superior al râului Siret, între Zvoriştea şi Lespezi, sector aferent judeţelor Suceava, Botoşani şi Iaşi.

Sub incidenţa codului galben rămân Siretul, în aval de Galbeni, şi Prutul, în aval de barajul de la Stânca Costeşti, zone aferente judeţelor Bacău, Vrancea, Botoşani, Iaşi şi Vaslui.

În celelalte bazine hidrografice avertizate anterior situaţia este considerată normală, ele nemaiprimind vreo avertizare de inundaţii.

România cere oficial Ucrainei, prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE), să permită accesul unor experţi hidrologi români pe secţiunile ucrainene ale Siretului şi Prutului, pentru a observa şi a evalua starea exactă a debitelor acestora şi pentru a putea contracara mai bine efectele inundaţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici