Codul roşu de inundaţii, prelungit pentru Siret şi Prut

Hidrologii au prelungit avertizarea de cod roşu, până miercuri, la 16.00, atenţionarea vizând cursul mijlociu al Siretului sectorul Nicolae Bălcescu – acumularea Galbeni şi pentru Prut, sectorul din aval de Oroftiana - aval de barajul de la Stânca Costeşti până la Prisecani, zone din judeţele Botoşani, Neamţ şi Bacău.

98 afișări
Imaginea articolului Codul roşu de inundaţii, prelungit pentru Siret şi Prut

Codul roşu de inundaţii, prelungit pentru Siret şi Prut

Avertizarea hidrologică a fost actualizată ca urmare a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice şi a prognozei hidrologice pentru următoarele 24 ore, se arată pe site-ul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Astfel, avertizarea de cod roşu a fost prelungită pentru cursul mijlociu al Siretului, în sectorul Nicolae Bălcescu – acumularea Galbeni, iar pentru Prut, pe sectorul din aval de Oroftiana - aval de barajul de la Stânca Costeşti, care este golit controlat cu un debit ce depăşeşte cota de pericol. Aceste cursuri de apă sunt în judeţele Botoşani, Neamţ şi Bacău.

De asemenea, hidrologii au prelungit şi avertizarea de cod portocaliu pentru cursul mijlociu al Siretului, pe sectorul acumularea Galbeni – Adjudul Vechi, şi pe Prut, în secţiunea de la intrarea în ţară, la Oroftiana.

Avertizarea hidrologică a fost ridicată de pe celelalte bazine hidrografice avertizate anterior.

Directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Petre Stanciu, a declarat într-o conferinţă de presă în care a fost prezentat bilanţul efectelor inundaţiilor, că acumularea Stânca Costeşti este golită cu un debit de 845 de metri cubi pe secundă, debit ce se situează peste cota de pericol a Prutului, în aval de baraj.

"Deşi, anterior, în cursul acestei zile, decretasem cod portocaliu pe Prut, în aval de Stânca Costeşti, faptul că se deversează 845 de metri cubi pe secundă ne-a obligat să instituim codul roşu şi aici", a spus Stanciu, în conferinţa de presă de la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA).

Hidrologii români, moldoveni şi ucraineni dezbat, marţi după-amiază, în ce măsură poate fi golit lacul de acumulare de la Stânca Costeşti, umplut până aproape de maximum de viiturile din ultimele zile de pe râul Prut, o decizie urmând să fie luată în următoarele ore.

Citeşte aici un nou bilanţ al inundaţiilor din nordul ţării.

În urmă cu o zi, avertizarea hidrologică de cod roşu, valabilă până marţi după-amiaza, viza râul Siret, pe cursul mijlociu, de la Lespezi la Drăgeşti, pe teritoriul judeţelor Iaşi, Neamţ şi Bacău şi râul Prut, pe sectorul din amonte de acumularea de la Stânca Costeşti, pe teritoriul judeţului Botoşani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici