Colegă a Alinei Bica în comisia ANRP: Mi se părea că am un plus de valoare dacă apar alături de ea

Fostul vicepreşedinte al ANRP Oana Vasilescu le-a spus anchetatorilor că a acceptat să fie membru al comisiei din care făcea parte şi Alina Bica pentru că apariţia ei alături de fosta şefă a DIICOT, pe atunci secretar de stat în MJ, i se părea "un plus de valoare" adus activităţii sale.

806 afișări
Imaginea articolului Colegă a Alinei Bica în comisia ANRP: Mi se părea că am un plus de valoare dacă apar alături de ea

Alina Bica (Imagine: Liviu Adascalitei/ Mediafax Foto)

Vasilescu şi Bica, urmărite penal de DNA pentru abuz în serviciu, au fost membri ai comisiei care i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu peste 62 de milioane de euro.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Oana Vasilescu le-a dezvăluit procurorilor anticorupţie motivul pentru care a acceptat să fie, alături de Alina Bica, membru al comisiei din ANRP.

"În anul 2010, nu-mi aduc aminte exact luna, am cunoscut un domn Alex, angajat ANRP, care mi-a spus că ar avea nevoie de un reprezentant al Ministerului Justiţiei care să facă parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor. Eu, în principiu, mi-am dat acordul şi nu am avut în vedere eventualele avantaje de natură financiară, ci faptul că apărând în comisie alături de secretarul de stat (în Ministerul Justiţiei), doamna Bica Alina, mi se părea un plus de valoare adus activităţii mele", a spus Vasilescu, potrivit surselor citate.

Tot în faţa anchetatorilor, Oana Vasilescu a recunoscut că nu avea o pregătire specială privind dosarele despăgubirilor, însă avea încredere în Alina Bica, dat fiind faptul că aceasta punea în discuţie "cu mult profesionalism problema evaluării".

"Eu nu aveam o pregătire specială în ceea ce priveşte aceste dosare şi metodele folosite dar in condiţiile în care doamna Bica era secretar de stat şi în cadrul lucrărilor comisiei, observând că pune în discuţie cu mult profesionalism problema evaluării şi a metodelor d folosite pentru evaluare, aveam încredere în dânsa ca un specialist în domeniu. Întrebările puse de dânsa păreau total pertinente, expertul înţelegând foarte bine întrebarea pusă şi răspundea la obiect, cu alte cuvinte era un dialog între profesionişti", le-a spus Vasilescu procurorilor anticorupţie, conform aceloraşi surse.

În dosarul despăgubirilor, Oana Vasilescu este cercetată sub control judiciar, aceeaşi măsură preventivă fiind dispusă pentru deputatul PDL Florin Cătălin Teodorescu, fostul vicepreşedinte ANRP Sergiu Diacomatu şi Gheorghe Stelian.

În acelaşi dosar, au fost arestaţi preventiv Alina Bica, fostul vicepreşedinte al ANAF Dragoş Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean şi expertul evaluator Emil Nuţiu.

Ancheta îl vizează şi pe deputatul UDMR Marko Attila, în cazul căruia Camera Deputaţilor a încuviinţat, miercuri, arestarea preventivă. Acesta a fost citat joi la DNA, însă nu s-a prezentat întrucât este plecat din ţară. Avocatul lui Marko Attila a declarat că deputatul este în capitala Ungariei, precizând că nu poate să spună când se va întoarce în România.

Potrivit DNA, în 15 martie 2011, Crinuţa Dumitrean şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru - au aprobat în unanimitate raportul întocmit de societatea de evaluare desemnată, SC Business Evaluator SRL, reprezentată prin evaluator Emil Nuţiu, privind soluţionarea dosarului de despăgubire al lui Gheorghe Stelian, pentru un teren de 13 hectare aflat în zona Plumbuita din Sectorul 2, a cărui valoare a fost supraevaluată cu peste 62 de milioane de euro.

Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoş, ar fi împărţit cu alţi trei oameni de afaceri prejudiciul în urma despăgubirii plătite pentru terenul supraevaluat, respectiv cei 62 de milioane de euro, susţin anchetatorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici