Colegiul Medicilor, după atacul cibernetic care a vizat spitale: O problemă de securitate naţională

Evenimentul reprezintă o problemă de securitate naţională şi poate avea repercusiuni grave asupra actului medical şi, implicit, asupra pacienţilor, susţin reprezentanţii Colegiului Medicilor din România (CMR), după atacul cibernetic care a vizat mai multe spitale.

514 afișări
Imaginea articolului Colegiul Medicilor, după atacul cibernetic care a vizat spitale: O problemă de securitate naţională

Colegiul Medicilor, după atacul cibernetic care a vizat spitale: O problemă de securitate naţională

Colegiul Medicilor din România îşi exprimă îngrijorarea cu privire la atacul cibernetic care a avut loc asupra sistemului informatic HIS, în cursul nopţii trecute.

„Evenimentul reprezintă o problemă de securitate naţională şi poate avea repercusiuni grave asupra actului medical şi, implicit, asupra pacienţilor, prin blocarea accesului la informaţiile medicale ale acestora, programări, istoricul tratamentelor şi alte aspecte importante ale îngrijirii medicale. În astfel de situaţii, este crucial să fie întreprinse acţiuni rapide şi eficiente pentru a remedia problemele şi a restabili accesul la date. De asemenea, este important să fie investigat contextul care a dus la acest atac cibernetic, precum şi să fie luate măsuri pentru a preveni incidente similare”, se arată într-un comunicat al CMR.

Reprezentanţii Colegiului cer autorităţilor să găsească rapid soluţii alternative, astfel încât să se asigure continuitatea îngrijirii medicale, în condiţii sigure şi eficiente, în paralel cu rezolvarea problemelor sistemului informatic.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în cursul nopţii de duminică spre luni a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de producţie pe care rulează sistemul informatic HIS. Ca efect al atacului, sistemul este nefuncţional, iar fişierele şi bazele de date sunt criptate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici