Colegiul Medicilor: Nerezolvarea problemei gărzilor ar putea bloca activitatea spitalelor

Activitatea spitalelor riscă să fie blocată ca urmare a nerezolvării problemei gărzilor, care de la 1 august se fac în baza unui contract, anunţă Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), doctorii fiind nemulţumiţi de sporurile pe care ar urma să le primească.

559 afișări
Imaginea articolului Colegiul Medicilor: Nerezolvarea problemei gărzilor ar putea bloca activitatea spitalelor

Colegiul Medicilor: Nerezolvarea problemei gărzilor ar putea bloca activitatea spitalelor

"CMMB consideră că autorităţile trebuie să identifice urgent soluţii pentru ieşirea din această criză care pune în pericol pacienţii. De aceea, solicităm Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Ministerului de Finanţe să trateze această problemă cu maximă responsabilitate, astfel încât să permită medicilor exercitarea profesiei în condiţiile legii", se arată într-un comunicat de presă emis de CMMB.

Reprezentanţii CMMB sunt nemulţumiţi de sporurile pe care ar urma să le primească şi de formularea imprecisă a reglementărilor în relaţia medicilor cu angajatorii, care încalcă principiile fundamentale ale dreptului muncii.

"Conştienţi de importanţa socială a actului medical, angajaţii din Sănătate nu şi-au exercitat drepturile sindicale, în special dreptul la grevă, ceea ce a făcut ca acest corp profesional să fie permanent discriminat în raport cu angajatorii", se mai arată în comunicat. Cadrele medicale cer autorităţilor să găsească urgent o soluţie pentru a rezolva problema gărzilor.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu anunţa în urmă cu o săptămână că urmează să emită un nou ordin de ministru privind plata gărzilor şi orelor suplimentare, care să fie pus în dezbatere publică şi că garda obligatorie va avea spor de noapte.

Potrivit unui sondaj realizat de Federaţia "Solidaritatea Sanitară", 87% dintre medici refuză să facă gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile. Sondajul, realizat pe un eşantion de 1.000 de medici, a avut ca principal obiectiv estimarea numărului de medici care refuză semnarea contractelor individuale de muncă (CIM) cu timp parţial pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, aşa cum au fost solicitate în mod public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici