Colegiul Medicilor respinge acuzaţiile TI-Romania

Colegiul Medicilor din România a respins acuzaţiile Transparency International Romania conform căreia ar fi propus un proiect de lege care să legalizeze condiţionarea actului medical de primirea unor foloase necuvenit de către medic.

1 afișare
Imaginea articolului Colegiul Medicilor respinge acuzaţiile TI-Romania

Preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae; Foto Blog astărăstoae

Potrivit unui comunicat de luni al preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, singura intervenţie autorizată în această dezbatere din partea organizaţiei a fost că a semnalat opiniei publice faptul că actul normativ privind drepturile pacienţilor (Legea 45/2003) are prevederi exprese privind astfel de relaţii între medic şi pacient. În această lege se subliniază că medicul şi unitatea medicală nu au voie să pretindă foloase înainte şi în timpul actului medical, dar şi că pacientul are dreptul (nu şi obligaţia) ca după terminara actului medical să recompenseze medicul sau unitatea medicală.

"Colegiul Medicilor din România şi-a arătat doar disponibilitatea ca, în situaţia în care va fi solicitat de către Ministerul Sănătăţii, să pună la dispoziţia acestuia capacitatea sa de a expertiza pentru redactarea norrmelor la Legea 45/2003 privind drepturile pacienţilor. Toate afirmaţiile din comunicatul Transparenci International nu au legătură cu poziţia Colegiului Medicilor din România. Ele sunt simple speculaţii şi alegaţii pe care nu le comentăm", a adăugat Astărăstoae.

Transparency International Romania a cerut autorităţilor să respingă orice reglementare care să legalizeze mita în sistemul de sănătate, aşa cum, potrivit organizaţiei, au propus unii reprezentanţi ai Colegiului Medicilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici