COMENTARIU: Tinereţea pierdută a Revoluţiei uitate

"Nesimţiţilor...morţii ăştia nu dorm liniştiţi...hoţii", cad apostrofările peste şirurile încremenite de cruci albe din Cimitirul Eroilor. Este 21 decembrie 2012.

1168 afişări
Imaginea articolului COMENTARIU: Tinereţea pierdută a Revoluţiei uitate

COMENTARIU: Tinereţea pierdută a Revoluţiei uitate (Imagine: Emanuel Parvu/Mediafax Foto)

În faţa noului Parlament, Victor Ponta vorbeşte despre "ziua cu totul specială" de 21 decembrie.

Cele două secvenţe sunt despre o întâmplare de viaţă şi destin de acum 23 de ani: Revoluţia Română. După 23 de ani, un şef de guvern, de 40 de ani, anunţă "sfârşitul unei lumi politice" şi, nici nu se putea altfel, o "nouă lume", un "nou început" şi "viitorul" pe care îl doreşte. Peste câteva ore, guvernul său va depune jurământul de credinţă în faţa preşedintelui, principalului exponent al "lumii politice" pe care taman a declarat-o decedată. Este un soi de "revoluţie".

Între Revoluţia Română şi "revoluţia" din ziua "sfârşitului lumii" s-au scurs o seamă de ani şi am păşit dintr-un secol zbuciumat într-un secol care-şi găseşte cu greu pacea. Amintirile sunt mai blânde, mai rotunjite. Sunt mai ales depre sentimentul aproape insondabil al libertăţii totale, speranţele aproape fără limite şi visele fără bariere din acele zile. Aminitirile sunt despre deşteptarea de conştiinţe şi despre multe feluri de curaj.

La 23 de ani după Revoluţia Română, ne mulţumim să trăim în prezentul diurn, cu gândul la viitorul de peste trei zile şi uitând comod de trecut. Libertatea este un lux pe care ni-l putem oferi şi proteja doar cu trudă. Gândurile, visele şi curajul sunt cuminţi şi pragmatice. Am devenit prea sceptici, prea înţelepţi ca să mai facem Revoluţie. Îndrăzneala noastră ţine cât să avem revolte personale, în folos individual. Firesc, trăim aproape exclusiv pentru noi, lipsindu-ne altruismul, un pic inconştient, de a îndrepta ceva din lumea de afară.

În 21 decembrie 2012 lumea de afară înseamnă, de exemplu, un Parlament bizar, pe care abia l-a încăput o sală indecent de mare şi în care cei cărora le-am dat votul rumegă de zor covrigei, gumă sau rămân "inteligent" surprinşi de arhitectonica tavanului. Pentru ce să te revolţi? Ce să îndrepţi? Pe ce să-ţi iroseşti altruismul?

La aniversarea/comemorarea tinereţii pierdute a Revoluţiei uitate, putem doar constata cinic că proasta administrare a libertăţii are prea adesea rezultate dezamăgitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici