Comisarul general al României la Expo 2010: Vrem să reprezentăm ţara cu demnitate şi onestitate

Comisarul general al României la Expo 2010, Ferdinand Nagy, a declarat, sâmbătă, după deschiderea oficială a pavilionului românesc de la Shanghai, că el şi echipa sa îşi propun, pentru următoarele şase luni, să reprezinte cu demnitate şi onestitate România.

29 afișări
Imaginea articolului Comisarul general al României la Expo 2010: Vrem să reprezentăm ţara cu demnitate şi onestitate

Comisarul general al României la Expo 2010: Vrem să reprezentăm ţara cu demnitate şi onestitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nagy a spus că România îşi propune, prin participarea la Expo 2010, să îşi promoveze intens imaginea în China, pe cel puţin două paliere: cultural şi economic.

"Cei 61 de ani de relaţii diplomatice bilaterale obligă ambele părţi să continue această relaţie", a afirmat comisarul general al României la Expo 2010, menţionând că relaţiile dintre China şi România trebuie aduse cel puţin la nivelul celor politico-diplomatice.

Ferdinand Nagy a mai spus că pavilionul României la Expo 2010 a fost intens mediatizat de către presa chineză, arătând că bugetul alocat a fost "suficient pentru o prezenţă decentă", iar faţă de alte ţări, care au cheltuit mai mult, pavilionul României este foarte atractiv.

Comisarul general al României la Expo 2010 a mai spus că el şi echipa sa îşi propun pentru următoarele şase luni să reprezinte cu demnitate şi onestitate România.

"Mesajul nostru este unul sincer, coerent şi corect", a afirmat Nagy.

El a precizat, răspunzând unei întrebări, că nu a existat un buget special pentru promovare în cele din urmă fiind alocaţi circa 100.000 de euro.

La evenimentul de deschidere a pavilionului României de la Shanghai au participat ministrul Econnomiei din Republica Moldova, Valeriu Lazăr, care este şi comisar general al Republicii Moldova, oameni de afaceri din Shanghai, precum şi oficiali din cadrul pavilioanelor vecine.

Pavilionul României la Expo 2010, o construcţie în formă de măr din care s-a tăiat o felie, cuprinde săli de expoziţie, ecrane multimedia, o sală de conferinţe, o scenă în jurul căreia pot sta 2.500 de spectatori şi un restaurant cu specific românesc.

Întins pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, pavilionul României se învecinează cu cele ale Rusiei, Croaţiei şi Olandei, fiind situat în "zona europeană" a expoziţiei.

Pavilionul Rusiei

Prin comparaţie cu sumele investite de celelalte ţări, România nu a cheltuit foarte mult pentru organizarea pavilionului.

Principalele costuri au fost generate de contractul pentru proiectul de execuţie, obţinerea autorizărilor şi construcţie, în valoare de 2,44 milioane de euro. Construcţia pavilionului a fost realizată în şase luni, de o companie chineză, după un concept românesc. De asemenea, un contract de 1,15 milioane de euro a fost încheiat în urma unei licitaţii cu firma Stage Expert, care asigură echipamentele tehnice, transportul acestora, asigurarea şi operarea lor pe toată durata expoziţiei.

Românii au mai plătit 138.000 de euro pentru paza mărului, care va fi asigurată de zece persoane, pentru curăţenie şi pentru cele nouă hostess-uri.

Mărul verde românesc este cotat, într-un top neoficial, între primele zece dintre cele aproape 200 de pavilioane de la Expo Shanghai.

Organizatorii speră să poată păstra construcţia şi după închiderea expoziţiei şi să o folosească pentru promovarea României în China. De altfel, mai multe ţări prezente la expoziţie doresc ca, şi după încheierea acesteia, să fie păstrate pavilioanele, dar autorităţile chineze nu au oferit până în prezent niciun răspuns oficial.

Expo 2010 se va desfăşura pe durata a 184 de zile.

(Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX la Shanghai, Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro)

Pavilionul Olandei

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici