Comisia de revizuire elimină competenţa exclusivă a ICCJ în a-i judeca pe parlamentari

Comisia de revizuire a Constituţie a adoptat, luni, un amendament al UDMR prin care este eliminată competenţa exclusivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a judeca speţele parlamentarilor, urmând ca cercetarea acestora să poată fi realizată de instanţele comune.

133 afișări
Imaginea articolului Comisia de revizuire elimină competenţa exclusivă a ICCJ în a-i judeca pe parlamentari

Comisia de revizuire elimină competenţa exclusivă a ICCJ în a-i judeca pe parlamentari (Imagine: Shutterstock)

Membrii Comisiei de revizuire au adoptat cu majoritate de voturi eliminarea din textul Legii fundamentale a prevederii "urmărirea şi trimiterea în judecată penală (a parlamentarilor, n.r.) se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie".

Astfel, în Constituţia revizuită ar rămâne prevederea că "deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor".

Senatorul PNL Tudor Chiuariu a declarat că urmarea concretă a adoptării, în Comisia de revizuire a Constituţie, a acestui amendament constă în aceea că parlamentarii vor fi judecaţi de către instanţele competente material, ca toţi cetăţenii, fără a mai exista o competenţă specială.

"Există un amendament al UDMR, care a fost adoptat. Urmarea concretă e că nu va mai exista o competenţă specială pentru deputaţi şi senatori şi vor fi judecaţi de către instanţele competente material, potrivit legii, ca toţi cetăţenii", a spus Chiuariu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici