Comisia Europeană impune condiţii de muncă mai transparente şi mai previzibile pentru lucrătorii din UE

Comisia Europeană anunţă că la 1 august a fost termenul până la care ţările membre ale UE au fost obligate să transpună în legislaţia naţională Directiva privind transparenţa şi previzibilitatea condiţiilor de muncă.

376 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană impune condiţii de muncă mai transparente şi mai previzibile pentru lucrătorii din UE

Comisia Europeană impune condiţii de muncă mai transparente şi mai previzibile pentru lucrătorii din UE

Potrivit unui comunicat al CE, directiva prevede o extindere şi o actualizare a drepturilor de muncă şi a protecţiei de care beneficiază cei 182 de milioane de lucrători din UE.

Astfel, lucrătorii din UE vor beneficia de informaţii mai complete cu privire la aspectele esenţiale ale muncii lor, comunicate rapid şi în scris, de o limitare a duratei perioadei de probă de la începutul unui contract de muncă, care nu va putea depăşi şase luni şi de posibilitatea de a exercita în paralel o altă activitate profesională pentru un alt angajator; orice restricţii ale acestui drept trebuie să fie justificate prin motive obiective.

De asemenea, lucrătorii vor beneficia de comunicarea în avans, într-un termen rezonabil, a orelor şi zilelor de referinţă în care munca va trebui să fie efectuată, în special pentru lucrătorii cu programe de lucru imprevizibile şi în caz de muncă la cerere, vor putea să primească un răspuns scris la o cerere de transfer către un alt loc de muncă mai sigur şi să beneficieze de formare obligatorie gratis, legată de locul de muncă, pe care angajatorul trebuie să le-o asigure.

Conform estimărilor, 2-3 milioane de lucrători suplimentari, angajaţi în forme de muncă precare şi atipice, inclusiv munca cu fracţiune de normă, munca temporară şi la cerere, vor beneficia acum de dreptul la informare cu privire la condiţiile lor de muncă şi de o nouă protecţie, cum ar fi dreptul la o mai mare previzibilitate a timpului lor de lucru.

„Directiva privind transparenţa şi previzibilitatea condiţiilor de muncă reprezintă un răspuns direct la evoluţia rapidă a pieţelor noastre de muncă. Lucrătorii au dreptul la informaţii mai complete cu privire la condiţiile de angajare şi la o mai mare previzibilitate în viaţa lor de zi cu zi. Noile reguli vor contribui la garantarea unor locuri de muncă de calitate, la asigurarea unei anumite stabilităţi pentru lucrători şi le va permite acestora să îşi planifice viaţa”, a declarat Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale.

CE anunţă că, în perioada următoare, va evalua conformitatea măsurilor naţionale notificate de fiecare stat membru şi va lua măsuri dacă este necesar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici