Comisia Iordache: Reputaţia, motiv de eliberare din funcţie a judecătorilor şi procurorilor

Comisia parlamentară specială pentru pentru sistematizarea legislaţiei în domeniul justiţiei a introdus, miercuri, un nou criteriu de eliberare din funcţie a judecătorilor şi procurorilor, respectiv „neîndeplinirea condiţiei privind buna reputaţie”.

715 afișări
Imaginea articolului Comisia Iordache: Reputaţia, motiv de eliberare din funcţie a judecătorilor şi procurorilor

Comisia Iordache: Reputaţia, motiv de eliberare din funcţie a judecătorilor şi procurorilor

Comisia parlamentară pentru legile justiţiei a admis, miercuri, introducerea în OUG 92 a unui amendament care se referă la articolul 65 din legea de modificare a statutului magistraţilor.

Astfel, judecătorii şi procurorii vor putea fi eliberaţi din funcţie ”în următoarele cazuri: (...) i) neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a) şi e) ori a condiţiei privind buna reputaţie, dacă în acest ultim caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie”.

Amendamentul a fost susţinut de PSD, ALDE şi UNJR.

De asemenea, un alt amendament adoptat se referă la promovarea procurorilor la PÎCCJ.

„Pentru a fi promovaţi în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 10 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător, cel puţin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop”, prevede textul aprobat de comisia parlamentară.

La propunerea Forumului Judecătorilor a fost introdus în OUG 92 un amendament care prevede că „Trecerea în rezerva sau în retragere a judecătorilor şi procurorilor militari, inclusiv ca urmare a pensionării, se face în condiţiile legii, după eliberarea din funcţie de către Preşedintele României”.

Comisia parlamentară a mai decis să abroge un articol din legile justiţiei.

„(2) Constituie vechime, în sensul prezentei legi, perioada în care o persoană a exercitat funcţia de notar de stat, această vechime aplicându-se persoanelor prevăzute la art. 82 alin. (1)-(5), precum şi foştilor notari de stat, chiar dacă la data pensionării au altă ocupaţie”, este articolul eliminat, la propunerea PSD, ALDE şi UNJR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici