Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor: Executarea pedepselor la domiciliu se poate realiza doar pentru condamnări de până la un an

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a modificat, marţi, proiectul de lege privind executarea pedepselor, în sensul în care executarea pedepselor la domiciliu se poate realiza doar în cazul condamnărilor de maxim un an şi nu de 18 luni aşa cum a decis Senatul.

1160 afișări
Imaginea articolului Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor: Executarea pedepselor la domiciliu se poate realiza doar pentru condamnări de până la un an

Comisia Juridică: Executarea pedepselor la domiciliu se poate realiza doar pentru condamnări de până la un an

„Art. 381 . – (1) În cazul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de până la un an (în forma de la Senat pedeapsa era de 18 luni - n.r.) executarea pedepsei se realizează prin detenţie la domiciliu, cu excepţia persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă prevăzute la art. 36 alin. (11). Prevederile alin. (1) se aplică şi persoanelor condamnate care mai au de executat 18 luni până la împlinirea fracţiei minime obligatorii pentru liberarea condiţionată din pedeapsa iniţială a închisorii mai mare de un an (în forma de la Senat pedeapsa era de 18 luni - n.r.)”, este un amendament susţinut de PSD şi adoptat, marţi, de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.

De asemenea, deputaţii jurişti au decis abrogarea articolului care prevedea că „regimul detenţiei la domiciliu se aplică şi pedepselor cu închisoarea de până la 10 ani, aplicate femeilor însărcinate, persoanelor care au în întreţinere minori, dacă acestor persoane nu li s-au interzis drepturile părinteşti înaintea pronunţării unei hotărâri de condamnare definitive”.

Potrivit variante adoptată în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, „se consideră fapte comise cu violenţă faptele prevăzute şi pedepsite de articolele: art. 188- 191, art. 193-202, art. 205, art. 209-212, art. 218, art. 219, art. 229 alin.(2) lit.c), art. 233- 237, art. 257, art. 279, art. 282, art.286 alin.(2) lit.a), art. 401- 403, art. 420, art. 433, art. 438-440 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare„.

De asemenea, „regimul semideschis se aplică iniţial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 3 ani, respectiv persoanelor condamnate pentru fapte comise fără violenţă la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeşte 13 ani”.

Un alt amendament introdus prevede că „regimul deschis se aplică iniţial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă la pedeapsa închisorii de cel mult un an, respectiv pentru fapte comise fără violenţă la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 3 ani”.

Proiectul de lege va intra la vot fnal în şedinţa de miercuri a plenului Camerei Deputaţilor.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Senatul a adoptat, pe 29 octombrie, modificările aduse proiectului de lege pentru executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, ca urmare a reexaminării legii în urma deciziei CCR cu privire la unele articole neconstituţionale.

Articolul 97 (2) a fost modificat astfel: „Liberarea condiţionată se poate acorda şi pentru persoanele condamante care execută pedeapsa în regim semideschis, deschis sau se află în executarea pedepsei prin detenţie la domiciliu”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici