Comisia juridică răspunde în 30 de zile solicitării Parchetului privind dosarele lui Năstase -surse-

Conducerea Camerei a decis luni să trimită solicitarea procurorului general pentru începerea urmăririi penale a lui Adrian Năstase, în cele două dosare respinse de deputaţi în 2008, la comisia juridică, care are termen 30 de zile pentru a face raport, au declarat pentru MEDIAFAX surse parlamentare.

13 afișări
Imaginea articolului Comisia juridică răspunde în 30 de zile solicitării Parchetului privind dosarele lui Năstase -surse-

Comisia juridică răspunde în 30 de zile solicitării Parchetului privind dosarele lui Năstase (Imagine: Mediafax Foto)

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, în şedinţa de luni, să transmită scrisoarea procurorului general, Codruţa Kovesi, privind cererea adresată Parlamentului de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Adrian Năstase, la comisia juridică a Camerei.

Potrivit surselor citate, conducerea Camerei a mai decis ca termenul pentru depunerea raportului în acest caz de către comisia juridică să fie de 30 de zile de la trimiterea acestei solicitări la comisie, spre analiză.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut, la începutul lunii ianuarie, Camerei Deputaţilor să se pronunţe cu privire la formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Adrian Năstase - fost premier PSD - pentru dare de mită, luare de mită şi şantaj.

Parchetul menţionează că înscrisurile i-au fost restituite ca urmare a deciziei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, pentru a se conforma procedurii reglementate de articolul 210 alineatul 2 Cod procedură penală (dacă organul de cercetare penală constată că nu este competent a efectua cercetarea, trimite de îndată cauza procurorului care exercită supravegherea, în vederea sesizării organului competent-n.r.), cu referire la articolul 109, alineatul 2 din Constituţie (numai Camera deputaţilor, Senatul şi preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului-n.r.), articolul 12 din Legea 115/1999 şi articolul 154 şi următoarele din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

"Potrivit dispoziţiilor constituţionale, competenţa de a cere urmărirea penală a membrilor Guvernului aparţine Camerei Deputaţilor, decizia fiind adoptată pe baza raportului Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, în conformitate cu procedura reglementată de aricolele 123 - 153 din Regulamentul Camerei Deputaţilor şi de Decizia 989/1 octombrie 2008 a Curţii Constituţionale", se arată în adresa procurorului general transmisă, în 9 ianuarie, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

În conformitate cu prevederile articolului 109 alineatul 2 din Constituţie, articolele 12 şi 19 din Legea 115/1999 privind răspunderea ministerială şi ale Deciziei 270 din 10 martie 2008 a Curţii Constituţionale, procurorul general a înaintat copii ale înscrisurilor din dosarele 68/P/2008 şi 227/P/2006, pentru ca plenul Camerei Deputaţilor să se pronunţe asupra sesizărilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Adrian Năstase, pentru dare de mită, luare de mită şi şantaj.

"Atribuţia de a se pronunţa asupra sesizărilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie aparţine în exclusivitate plenului Camerei Deputaţilor şi nu poate fi cenzurată de Biroul Permanent, care nu are printre atribuţiile reglementate de Regulament soluţionarea sesizărilor referitoare la formularea cererii de începere a urmăririi penale", se arată în adresa lui Kovesi.

Citeşte şi:

Kovesi cere Camerei să se pronunţe privind începerea urmăririi penale a lui Năstase

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor: NUP în cazul lui Adrian Năstase

Adrian Năstase, deferit justiţiei

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici