Comisie a DSP Iaşi: Există suspiciune de malpraxis în cazul morţii profesorului Tiberiu Brăilean

Comisia de Malpraxis din cadrul DSP Iaşi a stabilit că există suspiciune de malpraxis în cazul morţii profesorului Tiberiu Brăilean, urmând să fie desemnat un expert medical dintr-un alt centru universitar care să facă o analiză a cazului, în cel mult 90 de zile.

684 afișări
Imaginea articolului Comisie a DSP Iaşi: Există suspiciune de malpraxis în cazul morţii profesorului Tiberiu Brăilean

Comisie a DSP Iaşi: Există suspiciune de malpraxis în cazul morţii profesorului Tiberiu Brăilean (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Comisia de Malpraxis care s-a întrunit, miercuri, la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, a stabilit că există o suspiciune de malpraxis în cazul morţii profesorului Tiberiu Brăilean şi că, dacă familia îşi va da acceptul, va începe procedura de desemnare a unui expert medical dintr-un alt centru universitar din ţară, pentru a face o expertiză.

"Membrii comisiei nu pot da un verdict final vis-a-vis de malpraxis. Există această suspiciune, iar în momentul în care se votează pentru acceptarea unui expert se ţine legătura cu cei care au dreptul legal să facă o sesizare. Expertul va fi ales prin tragere la sorţi dintr-o listă stabilită anterior, dânsul, dacă îşi dă acordul, se face virarea unei sume de bani în funcţie de pregătirea profesională", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, Eugen Popescu, directorul DSP Iaşi.

Suma de bani va fi acoperită de către familie şi poate ajunge până la 4.000 de lei, dacă expertul este profesor universitar.

Acesta va primi toată documentaţia medicală şi va face o analiză a cazului, în cel mult 90 de zile, pe care apoi o va trimite la Iaşi.

"Vineri mă voi întâlni cu toţi managerii de spital care au componentă de primiri urgenţe, cărora le-am dat o adresă de o săptămână. Vom discuta tot ceea ce înseamnă protocoale, modul de lucru, de comunicare între spitale, de transfer al pacientului critic. Acestea sunt stabilite deja de un legiuitor, toată lumea le cunoaşte, dar mai sunt unele scăpări", a adăugat Eugen Popescu.

Comisia de Malpraxis s-a întrunit, miercuri, în urma unei plângeri depuse de soţia şi cele două fiice ale profesorului Tiberiu Brăilean.

La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor din Iaşi, Vasile Astărăstoae, afirma că, în paralel cu ancheta DSP, Colegiul va începe una proprie, ale cărei rezultate vor fi făcute publice.

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a deschis, la începutul săptămânii trecute, o anchetă în cazul morţii profesorului universitar Tiberiu Brăilean, care ar fi aşteptat şase ore pentru a primi îngrijiri la Spitalul "Parhon", unde a ajuns cu insuficienţă respiratorie, fiind apoi transferat la "Sfântul Spiridon", unde a murit după patru zile.

Reprezentanţii DSP Iaşi au cerut conducerii Spitalului "Parhon" toate actele cu privire la internarea profesorului universitar Tiberiu Brăilean, în vârstă de 55 de ani, care a murit, în 8 martie, în urma unui stop cardiorespirator.

Eugen Popescu, directorul DSP Iaşi, declara că din primele informaţii reieşea că pacientul "a fost staţionat" la Spitalul "Parhon" în condiţiile în care s-ar fi impus transferul imediat al acestuia.

"Mie mi s-a părut că pacientul a fost staţionat la Spitalul «Parhon» şi nu am înţeles de ce nu a fost trimis către Spitalul «Sfântul Spiridon» de la început, în condiţiile în care acest ultim spital derulează un program naţional de tromboembolism, iar suspiciunea medicilor de la «Parhon» era şi de embolism pulmonar", spunea directorul DSP Iaşi.

În raportul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi se arăta că medicul care era de gardă la Spitalul "Dr. C. I. Parhon" în noaptea în care a fost adus cadrul didactic "a temporizat excesiv pacientul în încercarea de a pune un diagnostic precis".

"Comisia formată la nivelul DSP Iaşi, împreună cu reprezentanţii legali ai Spitalului «Parhon», Institutului de Boli Cardiovasculare Iaşi, Spitalului «Sf. Spiridon», au concluzionat, preliminar, că medicul de gardă Georgiana Năstase de la Spitalul «Parhon» a temporizat excesiv pacientul în încercarea de a pune un diagnostic precis. De asemenea, medicul de gardă, conform protocoalelor şi procedurilor interne ale Spitalului «Dr. C.I. Parhon» Iaşi , nu a luat legătura, în timp util, cu un medic primar sau cu şeful clinicii în vederea stabilirii unui diagnostic precis şi a conduitei terapeutice corespunzătoare", se preciza în raportul DSP Iaşi.

Conform sursei citate, profesorul Tiberiu Brăilean a fost internat, în 4 martie, la Spitalul "Dr. C. I. Parhon" din Iaşi, pacientul fiind cunoscut cu obezitate şi diabet zaharat. Profesorul universitar a fost adus la spital la ora 01.46, pentru o simptomatologie care dura de 48 de ore, el având dureri precordiale intermitente, dispnee, subfebrilitate pasageră, vărsături şi "stare generală alterată".

La ora 1.58, pacientul a fost internat la Spitalul "Parhon", iar medicul de gardă Ana Maria Georgiana Nastase l-a monitorizat clinic şi paraclinic, stabilind un diagnostic preliminar de tromboembolism pulmonar.

Patru ore mai târziu, în jurul orei 6.00, a fost solicitat un consult cardiologic interclinic la Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi, medicul de acolo suspectând, la rândul său, un tromboembolism pulmonar, astfel că a recomandat transferul de urgenţă al profesorului la secţia de cardiologie a Spitalului "Sfântul Spiridon”.

Pacientul a fost transportat cu o ambulanţă la Spitalul "Sf. Spiridon", unde, la ora 08.00, a suferit un stop cardiorespirator, fiind resuscitat 50 de minute, apoi internat la Clinica de cardiologie şi ulterior la terapie intensivă, în comă postresuscitare, se mai arăta în raportul DSP Iaşi.

Cauza stopului cardiorespirator a fost considerată tromboembolism pulmonar masiv, iar patru zile mai târziu, în 8 martie, pacientul a murit.

Potrivit raportului DSP Iaşi, Brăilean a fost consultat acasă, cu două zile înaintea internării, în 2 martie, de către un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, care i-a recomandat internarea, însă cadrul didactic a refuzat, semnând şi un document în care menţiona acest lucru.

În raportul DSP se preciza că fiica profesorului Tiberiu Brăilean a solicitat în scris să nu fie făcută necropsia.

"La nivelul DSP Iaşi se va constitui o comisie formată din directorul executiv şi directorul executiv adjunct care, împreună cu managerii de spitale şi directorii medicali, vor evalua, din nou, protocoalele de colaborare încheiate între unităţile sanitare din judeţul Iaşi, urmând ca în aproximativ două săptămâni să se identifice măsuri suplimentare ce urmează a fi incluse în aceste protocoale pentru ca asemenea tip de incidente să fie evitate", se mai arăta în raportul DSP.

În documentul citat se preciza că reprezentanţii Spitalului "Dr. C. I. Parhon" au decis să-i suspende doctoriţei Ana Maria Georgiana Năstase contractul individual de muncă cu timp parţial pentru linia de gardă, astfel că aceasta nu mai poate face gărzi la unitatea sanitară. Medicul Ana Maria Georgiana Năstase nu era angajată a Spitalului "Parhon", ci avea contract doar pentru a îndeplini serviciul de gardă.

Profesorul doctor Tiberiu Brăilean a fost cadru didactic al Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, iar în trecut a fost atât consilier local, cât şi consilier judeţean. În activitatea sa profesională, a redactat mai multe lucrări despre economie şi implicaţiile religiei în ştiinţele economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici