Comitet ministerial pentru situații de urgență convocat din cauza vremii severe

Publicat: 25 05. 2025, 14:32

Ședința extraordinară a CMSU a fost organizată ca urmare a actualizării avertizărilor meteorologice de cod galben și cod portocaliu și transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) dar și a avertizării hidrologice realizate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA). La ședintă au participat și reprezentanți ai DSU.

„Ca urmare a analizării datelor hidrometeorologice, specialiștii de la ANM și INHGA au decis extinderea avertizărilor. Având în vedere cantitățile de precipitații căzute până acum, dar și a celor prognozate, se impune o monitorizare sporită a situației, mai ales că în Estul țării precipitațiile vor fi însemnate, vor fi cantități mari de apă, vântul se va intensifica și vremea se va răci în continuare. Pe baza datelor avute de hidrologi există un grad mai ridicat de producere a fenomenelor hidro periculoase pe râurile din județele Vaslui si Galați. Trebuie să rămânem în alertă, în toate zonele de risc semnificativ, mai ales pentru cele afectate de inundații anul trecut. Primarii trebuie informați astfel încât să știe ce au de făcut, să fie asigurate secțiunile de scurgere, podețele să fie curățate, să știe fiecare ce are de făcut la el în comună. O atenție sporită trebuie acordată bazinului hidrografic al Prutului, iar colegii de la ANAR, din aceste zone, să fie în alertă și pregătiți de intervenții. ANAR va informa prefcții din Vaslui și Galați pentru a ne asigura că aceste două județe, care au fost afectate și anul trecut de inundații, vor trece cu bine de această perioadă dificilă din punct de vedere hidrometeorologic. De asemenea, împreună cu DSU, să ne asigurăm că sunt activate Comitetele Locale pentru Situații de Urgență acolo unde este cazul și că, la nivel local, sunt în alertă”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

ANM a emis duminică dimineața o informare meteorologică valabilă de duminică, de la ora 10 până miercuri, 28 mai, ora 10. Fenomenele vizate sunt: cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului și răcire accentuată.

Până miercuri dimineața, în jumătatea de est a țării va ploua însemnat cantitativ și se vor acumula local 40…50 l/mp și pe arii restrânse peste 60…90 l/mp. Temporar vântul va avea intensificări în Moldova, jumătatea de est a Munteniei, Dobrogea și vestul Olteniei, cu viteze la rafală în general de 40…50 km/h, iar în zona montană înaltă de peste 80…90 km/h. Vremea va fi rece, chiar deosebit de rece, în special duminică și luni și cu precădere în Moldova, Muntenia, Transilvania și Dobrogea, astfel încât temperaturile maxime vor fi, în general, între 13 și 21 de grade. Perioade cu ploi vor fi până la finalul săptămânii, în cea mai mare parte a țării.

Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza informațiile în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.