Componenţa comisiei pentru persoane cu handicap din DGASPC Prahova, avizată. Aceasta este condusă de acelaşi medic

Ministerul Muncii a avizat componenţa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din DGASPC Prahova, instituţie la care au fost descoperite o serie de nereguli, comisia fiind condusă în continuare de către medicul Viorica Oniga, în condiţiile în care acesteia nu i-a fost găsit un înlocuitor.

1062 afișări
Imaginea articolului Componenţa comisiei pentru persoane cu handicap din DGASPC Prahova, avizată. Aceasta este condusă de acelaşi medic

Componenţa comisiei pentru persoane cu handicap din DGASPC Prahova, avizată. Aceasta este condusă de acelaşi medic (Imagine: Catalina Filip/ Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, a anunţat luni, în şedinţa CJ, că Ministerul Muncii a avizat componenţa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean.

La finalul şedinţei, Mircea Cosma le-a spus jurnaliştilor că această comisie va fi condusă în continuare, cel puţin două luni, de către medicul Viorica Oniga, despre care şeful CJ Prahova anunţase anterior că va fi eliberată din funcţie în momentul în care i se va găsi un înlocuitor, ca urmare a neregulilor constatate în ceea ce priveşte activitatea de evaluare a persoanelor cu handicap.

Mircea Cosma a declarat, luni, că reprezentanţii Consiliului Judeţean Prahova au intenţionat să transfere la Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap medici angajaţi la centre din subordinea DGASPC, însă aceştia au refuzat, iar în aceste condiţii Oniga va rămâne în funcţie pentru cel puţin două luni de acum înainte.

"Angajarea unui medic pe criza de medici din România este o problemă grea. Am încercat să transferăm doi medici de la două centre (din subordinea DGASPC Prahova – n.r.) care şi-au declinat dorinţa de a veni la comisia de evaluare. Vom publica un anunţ de angajare într-o revistă de specialitate. Sperăm ca într-un interval de două luni să lămurim această problemă", a afirmat preşedintele CJ Prahova, referindu-se la înlocuirea şefului comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din DGASPC Prahova.

Mircea Cosma a mai spus că reprezentanţii Consiliului Judeţean nu au reuşit să identifice cine anume din DGASPC a dat dispoziţia verbală ca persoanele cu handicap, netransportabile, să fie chemate pentru evaluare la sediul direcţiei, în condiţiile în care legea prevede că aceste persoane trebuie evaluate la domiciliul lor şi nu trebuie chemate la sediul unde îşi desfăşoară activitatea comisia de evaluare.

"Deocamdată nu îl găsim pe cel care a dat dispoziţia să nu se meargă acasă (la cei netransportabili – n.r.)", a spus Cosma.

Tot luni, Consiliul Judeţean Prahova a aprobat, prin vot, trecea fostei directoare executive a DGASPC Prahova, Vasilica Florea, din funcţia de director într-o funcţie de execuţie în cadrul instituţiei pe care a condus-o în ultimii ani. Vasilica Florea a fost transferată într-o funcţie de consilier superior la Compartimentul Proiecte Europene din cadrul Serviciului strategii, programe, monitorizare, analiză statistică şi proiecte europene al DGASPC Prahova.

Un scandal a izbucnit, în urmă cu două săptămâni, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Prahova, după ce presa a difuzat imagini cu persoane cu handicap sever, care nu se pot deplasa, chinuindu-se să urce scările sediului DGASP, unde fuseseră chemate pentru evaluarea gradului de handicap.

În urma scandalului, o comisie care a făcut verificări la DGASPC a descoperit mai multe nereguli în activitatea acestei instituţii.

Astfel, una dintre problemele constatate de către comisia de analiză este aceea că membrii Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul DGASPC Prahova nu au respectat prevederile art. 87, alin 1 din legea 448 din 2006 privind protecţia şi promovarea persoanelor cu handicap, în sensul în care nu au stabilit un termen permanent de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programele de recuperare.

O altă neregulă constă în eliberarea a 100 – 120 de bonuri pe zi pentru evaluarea celor cu grad de handicap, număr considerat "prea mare pentru a asigura un timp optim pentru o evaluare complexă a fiecărui caz". Cele două deficienţe se adaugă unei alte abateri, considerată cea mai gravă, şi anume încălcarea ordinulului privind aprobarea procedurii cadrului de evaluare a persoanelor adulte în vederea încadrării în grad şi tip de handicap, care precizează că în cazul persoanelor nedeplasabile serviciul de evaluare trebuia să facă această deplasare şi să îi cheme la sediul DGASPC pe cei nedeplasabili.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici