Concediu de acomodare şi indemnizaţie de 800 de lei pentru unul dintre soţii adoptatori - proiect

Adoptatorul sau unul dintre soţii adoptatori pot opta pentru un concediu de acomodare de trei luni şi de o indemnizaţie lunară de 800 lei sau de reducerea cu o pătrime a duratei de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

403 afișări
Imaginea articolului Concediu de acomodare şi indemnizaţie de 800 de lei pentru unul dintre soţii adoptatori - proiect

Concediu de acomodare şi indemnizaţie de 800 de lei pentru unul dintre soţii adoptatori - proiect

Proiectul de act normativ privind modificarea Legii 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei prevede că adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de trei luni şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 800 lei, care se va actualiza periodic prin hotărâre a Guvernului.

Oficiul Român pentru Adopţii (ORA) a supus, joi, dezbaterii publice proiectul de act normativ de modificare a Legii 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei.

Potrivit actului normativ citat, în situaţia în care adoptatorul sau unul dintre soţii familiei adoptatoare nu solicită acordarea concediului de acomodare, acesta are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral, în mod obligatoriu, din fondul de salarii al angajatorului.

"Reducerea duratei normale de muncă se acordă la cerere de către angajator, pentru o perioadă de trei luni de la data la care a fost pusă în executare hotărârea judecătorească privind încredinţarea în vederea adopţiei, în situaţia în care copilul a împlinit vârsta de doi ani până la punerea în executare a hotărârii", se arată în proiect.

Drepturile reprezentând concediul de acomodare şi indemnizaţia ar trebui să se acorde începând cu ziua următoare celei în care a fost pusă în executare hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei.

În situaţia în care beneficiarul concediului de acomodare şi a indemnizaţiei decedează în perioada efectuării concediului, drepturile se transferă asupra celuilalt soţ adoptator, corespunzător cu durata de timp rămasă neefectuată din concediu.

Perioada în care o persoană beneficiază de concediu de acomodare va fi considerată vechime în muncă şi va constitui perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor prevăzute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii.

Prevederile referitoare la concediul de acomodare, indemnizaţie şi reducerea duratei normale de lucru nu sunt aplicabile în cazul persoanelor care adoptă copilul soţului şi nici al persoanelor sau familiilor care adoptă copilul care nu este încredinţat în vederea adopţiei.

Proiectul de act normativ mai prevede că angajatorii au obligaţia de a acorda persoanei sau unuia din soţii familiei adoptatoare dispensă pentru efectuarea evaluărilor medicale pentru fiecare copil adoptat, fără diminuarea drepturilor salariale, în limita a maximum 16 ore pe an, sau 32 de ore dacă minorul adoptat este încadrat într-un grad de handicap sau este infectat HIV/bolnav SIDA.

"Dispensa se poate solicita şi acorda până la încheierea perioadei de monitorizare post-adopţie prevăzută de lege", se mai arată în proiectul de act normativ.

Totodată, adoptatorul sau familia adoptatoare care a adoptat un copil încadrat într-un grad de handicap sau infectat HIV/bolnav SIDA va beneficia, pentru fiecare copil adoptat, cu titlul de sprijin financiar, de decontarea sumelor care reprezintă cheltuielile efectuate pentru achiziţionarea unor servicii de supraveghere a copilului.

Cuantumul sprijinului financiar este de 1.000 lei pe an, se acordă până la încheierea perioadei de monitorizare post-adopţie prevăzută de lege şi se actualizează periodic prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de costul acestor servicii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici