Condamnări în cazul retrocedării ilegale a trei munţi. Cine a cumpărat pădurile de la inculpaţi

Unul dintre cele mai importante cazuri de retrocedări frauduloase s-a încheiat recent cu o condamnare definitivă a celor acuzaţi că au falsificat acte pentru a retroceda ilegal trei munţi din Vâlcea, Puru, Galbenu şi Petrimanu, fiind o victorie importantă în cazuri de acest fel.

18985 afișări
Imaginea articolului Condamnări în cazul retrocedării ilegale a trei munţi. Cine a cumpărat pădurile de la inculpaţi

Condamnări în cazul retrocedării ilegale a trei munţi. Cine a cumpărat pădurile de la inculpaţi

Beneficiarul munţilor Puru, Galbenu şi Petrimanu din judeţul Vâlcea ar fi fost, potrivit datelor de la dosar, compania Cascade Empire. Conform unui document emis de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului în 2006, firma Cascade Empire SRL era administrată, la acel moment, de către austriacul Gerald Schweighofer, care deţine Holzindustrie Schweighofer.

„Noi am făcut notificări către Ministerul de Finanţe ca să facă demersurile necesare, însă nu am primit răspuns nici până acum. Nu ne lăsăm, continuăm. Următorul pas ar fi o sesizare la DNA, ca cei de acolo să cerceteze dacă cei de la Schweighofer se fac vinovaţi de favorizarea făptuitorului, şi sa fie traşi la răspundere”, a explicat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Nostra Silva, avocatul Bogdan Ioan Tudor Todoran.

Curtea de Apel Piteşti a decis, recent, condamnarea definitivă a mai multor persoane pentru acţiuni ilegale prin care au fost înstrăinaţi munţii. Cea mai mare pedeapsă a fost de 12 ani de închisoare, cel vizat fiind Gheorghe Deaconeasa, fost şef al Ocolului Silvic Voineasa. Alte două persoane, Mircea Basarabă şi Mihai Dan Petrulian, au fost condamnate la câte zece ani de detenţie.

Gheorghe Deaconeasa, fost şef al Ocolului Silvic Voineasa, a fost un partener contractual important al Holzindustrie Schweihofer, întrucât rechizitoriul procurorilor arată că acesta a fost reprezentant al SC Soficarm SRL, iar Mircea Basarabă reprezenta Consult Turist Company SRL. Mircea Basarabă a fost şi mandatar al firmei Cascade Empire - acestuia i se ceda, prin act notarial, o suprafaţă de teren: „Domnul Basarabă Mihai poate să dispună de terenul individualizat de la SC Cascade Empire SRL în suprafaţă de 114,56 hectare de la data semnării prezentului contract în scopul implementării unei staţiuni turistice ce va avea obiect principal practicarea sporturilor de iarnă”, se arată în contractul semnat în 2007. În acelaşi contract, mai este stipulat faptul că întregul capital este deţinut de asociatul unic, Gerald Schweihofer.

„Printre documentele găsite se regăsesc în format electronic contractele de prestări servicii, contractele de vânzare-cumpărare cu SC Cascade Empire SRL, diferite cereri adresate unor instituţii publice, toate aceste împrejurări conducând la concluzia că activitatea infracţională a fost minuţios planificată de inculpatul Basarabă Mircea şi ceilalţi doi inculpaţi (Mihai Dan Petrulian şi Gheorghe Diaconeasa, n.r.)”, mai spun procurorii. Mihai Dan Petrulian a fost cel care a semnat pentru documentele false.

Mai mult, un alt aspect ce arată legătura dintre unul dintre inculpaţi şi firma austriacă îl reprezintă un contract din 2004, de cumpărare cu clauză de garanţie. Potrivit documentului, Holzindustrie Schweihofer a achitat către Soficarm SRL, reprezentată de Deaconeasa Gheorghe, 420.000 de euro, ce reprezinta contravaloarea volumului de lemn de lucru rezultată din exploatarea a 22.000 mc de lemn pe care cel din urmă urma să le livreze.

„Aceasta este prima reţea de crimă organizată în domeniul retrocedărilor, condamnată la pedepse semnificative. Nu cred că mai sunt cazuri mari de retrocedări frauduloase finalizate. Au mai fost finalizate la DNA, dar acesta este primul caz în care s-au luat asemenea pedepse. Cazul dezvăluie toată amploarea şi modul în care diverşi intermediari au reuşit să acapareze suprafeţe semnificative. Speţa asta – oamenii au fost condamnaţi pentru că au creat un eşafod al acestor retrocedări de la început cu gândul de a înstrăina terenurile obţinute, către Cascade Empire, parte a grupului Schweihofer. (...) Cu munţii aceştia, pe care i-au vândut lui Cascade, aveau planuri să facă altă pârtie de ski, mai mare decât Transalpina şi au făcut o înţelegere cu Gerald Schweihofer - există documente din dosarele DNA. Gerald Schweihofer a fost de acord să le vândă nişte terenuri, să taie masa lemnoasă şi să o primească el, să o scoată din fondul forestier şi să facă o pârtie care să coboare pe malul lacului Vidra. Dar condiţia pe care a pus-o Schweihofer a fost ca el să aibă cel mai mare hotel din zonă”, a declarat preşedintele Nostra Silva.

Concret, membrii acestei structuri, pentru a obţine în mod ilegal terenuri cu vegetaţie forestieră din munţii Puru, Galbenu şi Petrimanu din judeţul Vâlcea, au falsificat documente, au acţionat în calitate de reprezentanţi ai unor moştenitori ai unor oameni despre care au susţinut că au drepturi de retrocedare, pe baza înscrisurilor false, pentru a intra, în 2006, în posesia unei suprafeţe totale de 544 de hectare de teren forestier. Acesta nu este singurul dosar de corupţie în care sunt implicaţi inculpaţii, ei mai având condamnări tot în astfel de cauze.

Potrivit sursei citate, una dintre metodele folosite de către această grupare viza şi includerea Arhivelor Naţionale.

„Pentru că trebuiau să dovedească, ei au falsificat mai multe acte. Pe unele dintre ele le-au falsificat cu totul – au inventat un act pe o hârtie veche, prin care să ateste că persoanele pe care le reprezentau aveau drept proprietate, au găsit un domn director la Arhivele Naţionale Neamţ, au donat actul falsificat la Arhivele Naţionale şi a doua zi s-au dus şi au depus o cerere prin care să ceară actul. Arhivele, avându-le în patrimoniu, l-au eliberat cu ştampila instituţiei, ca să îi dea o aparenţă puternică autenticitate. (...) Mult timp, oamenii aceştia au fost prezentaţi ca un fel de eroi. În presa locală, au apărut pe la televizor. După ce a intrat DNA pe fir, se prezentau un fel de victime ale structurilor, cum fac toţi până să-i condamne: că ei sunt eroi, au încercat să apere pădurile. Lucrurile s-au mişcat destul de greu”, a mai spus preşedintele Nostra Silva.

Rechizitoriul procurorilor arată: „Prin intermediul acestui inculpat (Deaconeasa Gheorghe, n.r.) care deţinea în acea perioadă funcţia de şef al Ocolului Silvic Voineasa din cadrul Direcţiei Silvice Vâlca, au fost identificate terenuri cu vegetaţie forestieră al căror beneficiar ar fi trebuit să fie Statul român. (...) Ca şi modalitate de operare, inculpaţii şi-au preconstituit înscrisuri prin contrafacerea scrierii şi ulterior, au indus în eroare atât membrii comisiilor implicate în cadrul procedurii de reconstituire a drepturilor de proprietate, cât şi instanţele de judecată care au judecat litigiile decurgând din reconstituirea frauduloasă”.

Acelaşi document mai arată că, după punerea în posesie şi emiterea titlurilor de proprietate, la iniţiativa lui Mircea Basarabă, s-au încheiat cu Cascade Empire contracte prin care au fost vândute suprafeţe de teren cu vegetaţie forestieră.

De asemenea, Tribunalul Vâlcea a pronunţat, în 2016, şi o decizie în privinţa laturei civile: „Obligă pe inculpaţi, în solidar, la plata către partea civilă Statul Român, prin A.N.A.F., a sumei de 13.492.498,08 lei, cu titlu de daune materiale, plus accesorii până la data achitării integrale a prejudiciului”.

„Este o decizie pe latura civilă, soluţia primei instanţe, pentru că la Curtea de Apel Piteşti s-au modificat pedepsele iniţiale, s-a schimbat încadrarea juridică. Partea civilă a fost soluţionată la Tribunalul Vâlcea şi au admis acţiunea ANAF şi i-au obligat să restituie contravaloarea munţilor, respectiv astfel cum a fost evaluată, printr-un raport de expertiză. Unul dintre munţi valora 4 milioane de euro, în care 1.500.000 era valoarea terenului, iar restul contravaloarea masei lemnoase de pe muntele respectiv”, a mai explicat Bogdan Todoran.

Potrivit acestuia, iniţial, fapta fusese clasată de către un procuror, pentru că infracţiunea nu exista, însă la insistenţele membrilor asociaţiei, s-a continuat ancheta, ca după 10 ani să fie pronunţată o condamnare.

Aceeaşi sursă a precizat că, în ciuda numeroaselor demersuri pentru a fi recuperaţi aceşti munţi şi de a-i readuce în patrimoniul statului, funcţionarii dau dovadă de o teamă şi nu fac nimic în acest sens.

„După ce avem prima hotărâre de condamnare definitivă, statul român – Ministerul de Finanţe, instituţia prefectului din Vâlcea şi Romsilva – nu au făcut absolut nimic ca să recupereze teritoriul respectiv. Eu am notificat, prin e-mail, Ministerul de Finanţe, am ataşat toate contractele de vânzare-cumpărare dintre proprietarii fabricaţi şi am zis: „Luaţi măsuri să recuperaţi aceşti trei munţi şi să îi readuceţi în patrimoniul statului român”. Ministerul nu a făcut absolut nimic, nici Prefectura, şi nici Romsilva. (...) Recuperarea prejudiciului nu se va putea face, pentru că între timp (inculpaţii, n.r.) nu mai au nimic pe numele lor, şi atunci de unde să recupereze prejudiciul? Sau, ce mai au ei este nesimnificativ faţă de valoarea prejudiciului. Cred că funcţionarii au frică să intre într-o luptă cu giganţii, marile corporaţii, pentru că Schweihofer îşi va angaja două trei case de avocatură. Nu ştiu ce să zic ce determină teama funcţionarilor pentru a face demersuri legale”, a mai declarat avocatul.

În replică, firma de PR care reprezintă Holzindustrie Schweighofer, a declarat, pentru MEDIAFAX, că retrocedarea de către statul român a pădurilor din regiunile Puru şi Petrimanu (achiziţie încheiată în 2006 şi 2008) a fost o condiţie prealabilă indispensabilă pentru efectuarea tranzacţiei.

„Conform informaţiilor pe care le deţinem, comisia locală şi cea judeţeană pentru stabilirea drepturilor de proprietate asupra terenurilor au revizuit corespunzător toate documentele legale necesare înainte de începerea procedurii de retrocedare. În plus, directorul oficiului de cadastru, şeful ITRSV şi direcţia silvică au aprobat procedura respectivă. După finalizarea procesului de retrocedare şi după scoaterea la vânzare a proprietăţilor respective, avocaţii Cascade Empire SRL au revizuit din nou toate documentele din punct de vedere legal şi ne-au comunicat opinia lor favorabilă pentru achiziţie. Cascade Empire SRL, cumpărător de bună credinţă, a finalizat achiziţia. În urma unui alt proces – în care nu a fost deloc implicată firma Cascade – care a avut loc la câţiva ani după achiziţie, s-a constatat că, aparent, o parte din documentele de retrocedare fuseseră falsificate de nişte infractori. Pentru Cascade Empire SRL, cumpărător de bună credinţă, consecinţele acestui proces sunt defavorabile, deoarece gestionarea activă a zonelor forestiere în cauză a fost suspendată. Cascade Empire SRL aşteaptă în prezent decizia referitoare la acest caz a instanţelor din România. Instanţele competente vor decide cu privire la regimul juridic de proprietate al suprafeţelor forestiere în cauză. Orice parte vătămată identificată în cursul procesului va beneficia de compensaţii în conformitate cu reglementările legale în vigoare în România”, a precizat sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici