Conducerea ArcelorMittal Galaţi refuză să mărească salariile angajaţilor în 2009

Administraţia combinatului ArcelorMittal Galaţi le-a propus, miercuri, sindicaliştilor prelungirea Contractului Colectiv de Muncă şi pentru anul 2009, dar fără a le oferi nicio majorare salarială, dar reprezentanţii angajaţilor au refuzat propunerea, cerând noi negocieri pentru data de 21 noiembrie.

36 afișări
Imaginea articolului Conducerea ArcelorMittal Galaţi refuză să mărească salariile angajaţilor în 2009

Conducerea ArcelorMittal Galaţi refuză să mărească salariile angajaţilor în 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

Sindicaliştii şi reprezentanţii administraţiei au început negocierile pentru noul CCM, iar angajaţii ar dori să obţină o creştere salarială de 32%, în care să fie inclusă şi indexarea cu rata inflaţiei, precum şi o renegociere trimestrială, în funcţie de performanţele companiei. Astfel, sindicaliştii au cerut, miercuri, o indexare cu 8%, cât ar reprezenta inflaţia pentru 2008, plus un procent negociabil. Oferta administraţiei a fost prelungirea actualului Contract Colectiv de Muncă.

"Au venit şi au spus că nu pot să dea niciun fel de creştere salarială, nici măcar cu rata inflaţiei, şi că propun prelungirea Contractului Colectiv de Muncă timp de un an de zile, fără alte obligaţii, adică nici negociere trimestrială, nici rata inflaţiei", a declarat Gheorghe Tiber, liderul Sindicatului Solidaritatea, sindicat care reprezintă 3.500 din cei 14.000 de angajaţi din combinat.

Sindicatele ar accepta prelungirea cu un an a actualului CCM doar dacă salariile siderurgiştilor vor fi indexate cu rata inflaţiei de la 1 ianuarie 2009, iar pe parcursul anului viitor, vor avea loc discuţii trimestriale privind creşterile salariale. Pentru că nu s-a ajuns la niciun rezultat, s-a decis suspendarea discuţiilor şi reluarea lor în data de 21 noiembrie.

Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, nu a dorit să facă niciun comentariu pe marginea negocierilor purtate cu sindicaliştii. În cazul în care nu va fi semnat un nou CCM până la sfârşitul anului, când expiră actualul, conducerea ArcelorMittal Galaţi poate concedia de la 1 ianuarie angajaţi fără a mai fi obligată să plătească despăgubiri financiare. În actualul contract sunt prevăzute sume compensatorii de până la 28.000 de lei în cazul în care un angajat este disponibilizat.
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici