Confederaţia "Cartel Alfa": Disponibilizaţii de la CFR sunt discriminaţi

Reprezentanţii "Cartel Alfa" susţin că este nedrept ca cei 10.300 de disponibilizaţi de la CFR să fie sancţionaţi de două ori, atât prin pierderea locului de muncă, cât şi prin restrângerea cu opt-nouă luni a perioadei de acordare a venitului de completare şi consideră că aceştia sunt discriminaţi.

15 afișări
Imaginea articolului Confederaţia "Cartel Alfa": Disponibilizaţii de la CFR sunt discriminaţi

Confederaţia "Cartel Alfa": Disponibilizaţii de la CFR sunt discriminaţi (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Confederaţia Naţională Sindicală «Cartel Alfa» consideră că este profund nedrept ca salariaţii din domeniul feroviar să fie sancţionaţi de două ori, respectiv prin pierderea locului de muncă - începând cu 06.03.2010 sunt disponibilizaţi de la CFR prin concediere colectivă 10.000 de salariaţi -, dar şi prin restrângerea cu 8-9 luni a perioadei de acordare a venitului de completare asigurat din fondurile de şomaj ale Ministerului Muncii.

Se comite astfel o mare nedreptate care trebuie îndreptată în cel mai scurt timp", se arată într-un comunicat de duminică.

Sindicaliştii "Cartel Alfa" precizează că prin articolul 8 al OG 9/2010 este limitată perioada maximă de acordare a venitului de completare la 15 luni, considerând această măsură "neavenită, arbitrară şi discriminatorie".

"Comparativ, O.G. nr. 8/2003 şi O.G. nr. 116/2006 stabileau o perioadă maximă de acordare a venitului de completare de 24 de luni, această măsură aplicându-se chiar pe fondul unui context economico-social incomparabil mai bun decât cel actual. În actualul context însă, în plină criză economică internă şi internaţională, cu atât mai mult este necesar ca Guvernul să reglementeze acordarea unor măsuri de protecţie socială întărite, în nici un caz diminuate", scriu reprezentanţii "Cartel Alfa".

Confederaţia sindicală cere Guvernului să acorde angajaţilor ce vor fi disponibilizaţi, inclusiv celor din domeniul feroviar, venituri de completare pe o perioadă de 20-24 de luni.

"Demersul nostru este justificat în condiţiile în care în acest an urmează a avea loc noi disponibilizări colective, în diverse domenii sau sectoare economice precum minerit, energie şi altele, sectoare cărora, în mod tradiţional, li se asigură plata venitului de completare (din aceaşi sursă) pentru o perioadă de 24 de luni", precizează reprezentanţii "Cartel Alfa".

Totodată, sindicaliştii susţin că măsura reparatorie ar putea fi acceptată de Executiv pentru că, potrivit OG 116/2006 şi OG 9/2010, plata venitului de completare se face din bugetul asigurărilor de şomaj şi nu este condiţionată de domeniul de activitate din care provine personalul disponibilizat, de voinţa sau bonitatea angajatorului care a făcut disponibilizarea colectivă.

Peste 10.300 de angajaţi de la CFR vor fi disponibilizaţi, din care 4.000 începând de luni, iar restul în aprilie, aceştia urmând să primească, la data încetării contractului de muncă, două salarii medii nete pe economie, indemnizaţia de şomaj şi un venit de completare timp de 12-15 luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici