Confederaţiile sindicale cer CC să ia în calcul că legea privind măsurile de austeritate e ilegală

Cele cinci confederaţii sindicale solicită, printr-o scrisoare deschisă, plenului Curţii Constituţionale să ia în calcul că prevederile legii de instituire a măsurilor de austeritate încalcă legislaţia în vigoare şi drepturile individuale consfinţite prin Constituţia României.

21 afișări
Imaginea articolului Confederaţiile sindicale cer CC să ia în calcul că legea privind măsurile de austeritate e ilegală

Confederaţiile sindicale cer CC să ia în calcul că legea privind măsurile de austeritate e ilegală (Imagine: Bogdan Stamatin/Arhiva Mediafax Foto)

Confederaţiile "Cartel Alfa", CNSLR - Frăţia, CSDR, BNS şi "Meridian" cer judecătorilor Curţii Constituţionale (CC) să ia în calcul faptul că decizia în privinţa contestaţiilor depuse asupra prevederilor Legii privind instituirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar va avea repercusiuni asupra vieţii a milioane de români care consideră că diminuarea individuală a salariilor din sectorul bugetar cu un 25 la sută, măsură la care se adaugă şi diminuarea pensiilor individuale cu 15 procente, precum şi suprimarea unor ajutoare sociale reprezintă încălcări ale legilor în vigoare şi ale drepturilor individuale consfinţite prin Constituţia României.

Liderii celor cinci confederaţii sindicale arată, într-un comunicat de presă, că decizia noii componenţe a Curţii Constituţionale este privită cu foarte multă atenţie şi este aşteptată cu multă speranţă de români, care cred în principiile statului de drept şi, mai presus de orice, cred că legea este egală pentru toţi, cred în principiul fundamental al Constituţiei care stipulează că legile nu se pot aplica retroactiv şi, mai ales, că judecătorii unei importante instituţii cum este Curtea Constituţională nu-şi pot contrazice propriile decizii anterioare.

"Domnilor Judecători, în ciuda presiunilor care s-au exercitat şi se pot exercita asupra dumneavoastră ori de câte ori aveţi de luat o decizie importantă, ne bazăm pe convingerea că pentru dumneavoastră Legea fundamentală este piatra de temelie a oricărei construcţii juridice, politice, sociale sau economice, iar la baza acestui monument juridic sunt încrustate trei nestemate: egalitate, solidaritate şi libertate. Fie ca lumina pe care ele o emană să vă călăuzească paşii spre binele şi prosperitatea poporului român", scriu reprezentanţii celor cinci confederaţii sindicale în comunicatul citat.

Curtea Constituţională ia în discuţie, joi, sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ale parlamentarilor privind neconstituţionalitatea măsurilor de austeritate ale Guvernului.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, a depus, în urmă cu o săptămână, la Curtea Constituţională, împreună cu un grup de parlamentari social-democraţi, o sesizare referitoate la neconstituţionalitatea Legii pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, privind măsurile de austeritate.

Şi PNL a contestat, săptămâna trecută, Legea privind măsurile necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar adoptată de Parlament prin angajarea răspunderii Guvernului, sesizarea fiind semnată de 54 de deputaţi.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că a trimis Curţii Constituţionale un punct de vedere oficial asupra Legii de restabilire a echilibrului bugetar, asumată de Guvern în faţa Parlamentului săptămâna trecută.

El a argumentat că, în opinia Senatului, reducerea de salarii în sistemul public şi de pensii, prevăzute de legile de austeritate, echivalează cu o supraimpozitare, nefiind constituţională, în condiţiile în care există şi o jurisprudenţă a CEDO în acest sens.

"Consider că verdictul Curţii Constituţionale din 24 iunie este de o importanţă capitală pentru respectarea Constituţiei şi pentru asigurarea unui climat de legalitate. (...) Îmi pun speranţa într-o judecată echilibrată şi nepartizană a Curţii în actuala formulă", a adăugat Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici