CONFERINŢA GÂNDUL: Plumb: Vom suspenda importul de deşeuri timp de trei luni, pentru alinierea legislaţiei

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat marţi, la conferinţa "Viitorul Mediului", organizată de Gândul, că vor fi suspendate importul şi transferul de deşeuri timp de trei luni, pentru alinierea legislaţiei în domeniu, în funcţie de standardele europene.

222 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA GÂNDUL: Plumb: Vom suspenda importul de deşeuri timp de trei luni, pentru alinierea legislaţiei

CONFERINŢA GÂNDUL: Plumb: Vom suspenda importul de deşeuri timp de trei luni, pentru alinierea legislaţiei (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Rovana Plumb a făcut aceste declaraţii în urma discuţiilor privind deşeurile menajere ca sursă de combustibil alternativ în industria cimentului şi a faptului că se apelează la importul de astfel de deşeuri.

"România a obţinut o perioadă de tranziţie, până în 2015, în ceea ce priveşte procedura de import şi transfer al deşeurilor, ceea ce presupune că, având în vedere că în România avem o problematică destul de mare în ceea ce priveşte gestiunea deşeurilor, avem probleme în ceea ce priveşte munţii de gunoie care se găsesc la diversele depozite. Am făcut o analiză privind necesarul de importuri privind coprocesarea gunoaielor menajere şi am ajuns la concluzia că avem nevoie de o procedură mult mai clară, de măsuri legislative mult mai clare, ceea ce conduce la o suspendare pe o perioadă de trei luni de zile a importurilor, respectiv transferului de deşeuri în România", a spus Rovana Plumb.

Ministrul Mediului a precizat că, în această perioadă de suspendare a importurilor şi transferurilor de deşeuri, va fi aliniată legislaţia naţională la standardele europene, adăugând că nu s-a atabilit deocamdată când va fi dispusă suspendarea.

"Avem cinci milioane de tone de gunoaie menajere în fiecare an în România, care rămân la nivelul gropilor de gunoi, în loc să meargă către reciclare sau coprocesare. Trebuie gândit un alt sistem, astfel încât aceste gunoaie menajere să devină o sursă alternativă de energie, de fertilizatori pentru agricultură, de producere a biogazului. Avem diverse modele pe care putem să le preluăm şi nu cred că mai este nevoie să importăm în permanenţă acest tip de gunoaie menajere din alte părţi", a mai spus ministrul.

Pe de altă parte, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Mihail Fâcă, a spus că nu este împotriva importului de combustibil alternativ.

"Nu suntem, să fie clar, împotriva importului de combustibil alternativ, suntem pentru un import corect de combustibil alternativ", a spus Fâcă, precizând că se lucrează în special la proceduri de trasabilitate.

Fâcă a mai anunţat că ANPM investeşte într-un laborator pentru analiza deşeurilor menajere folosite drept combustibil alternativ.

El a precizat că ANPM vrea să achiziţioneze aparatură de 600.000 de euro, cu care să poată fi analizate deşeurile menajere şi combustibilul alternativ, precum şi emisiile de dioxină şi de furani. Astfel, agenţia s-ar asigura că totul este în regulă la intrarea în ţară a importurilor de deşeuri care servesc drept combustibil alternativ în industria cimentului.

Numai deşeurile selectate pot intra în ţară, a explicat Fâcă.

Laboratorul ANPM ar trebui să fie acreditat RENAR pentru ca rezultatul analizelor să fie opozabil în instanţă.

"Mai există în ţară laboratoare acreditate care pot face analizele contra cost, dar noi am veni cu greutatea autorităţii statului", a explicat Mihail Fâcă.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a participat, alături de alţi oficiali, reprezentanţi ai companiilor şi ai autorităţilor locale implicaţi în gestionarea problemelor de mediu, la conferinţa "Viitorul Mediului", organizată de Gândul.

Printre temele dezbătute la conferinţă au fost programele gestionate de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, proiectele "Delta Văcăreşti", "Viitorul e Azi", "Mănâncă, Gândeşte, Economiseşte", rolul companilor, municipalităţilor şi al cetăţenilor în colectarea selectivă, precum şi stadiul privind absorbţia fondurilor europene prin POS-Mediu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici