Conferinţă MAS | Generalul Ştefan Dănilă: Faptul că nu mai avem oameni pentru serviciul militar obligatoriu a dus la o falie între Armată şi societate

Generalul Ştefan Dănilă, fost şef al Armatei Române, a declarat, joi, în cadrul Conferinţei MAS, că faptul că România nu mai are oameni care să îndeplinească serviciul militar obligatoriu a dus la o falie între Armată şi societate, "care are alte preocupări".

3438 afișări
Imaginea articolului Conferinţă MAS | Generalul Ştefan Dănilă: Faptul că nu mai avem oameni pentru serviciul militar obligatoriu a dus la o falie între Armată şi societate

Conferinţă MAS | Dănilă: Faptul că nu mai avem oameni în serviciul militar obligatoriu a dus la o falie în societate

„Implementarea unei capacităţi de apărare, de poliţie aeriană, pe o bază, s-a realizat în şase ani. Din 2013, când s-a semnat contractul pentru cele 12 avioane, abia în acest an am început să facem poliţie aeriană la Feteşti cu F-16. Deci capacitatea de apărare a ţării se realizează pe o perioadă destul de lungă. Noi încă nu ştim unde suntem sau credem că ştim unde suntem”, a declarat, joi, generalul Ştefan Danilă, fost şef al Statului Major General, în cadrul Conferinţei „Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de apărare", organizată de Monitorul Apărării şi Securităţii.

„Trebuie să ne intereseze Apărarea. Ar trebui să-i intereseze şi pe cei care sunt capacitaţi, nu doar pe noi, militarii. Ar trebui să-i intereseze ce se întâmplă cu cei 2% (...) Ce facem mai departe cu cei 2%, să nu dăm banii pe ceva ce nu vom mai utiliza peste doi sau peste trei ani.

Faptul că în momentul de faţă suntem membri NATO şi ai Uniunii Europene nu înseamnă cedarea de suveranitate, suntem parte a deciziei (...) Suntem acolo unde nu am fost niciodată, asta nu înseamnă că trebuie să lăsăm în urmă capacitatea de apărare, că trebuie să o neglijăm”, mai spune Ştefan Dănilă.

Generalul Ştefan Dănilă se întreabă dacă societatea românească este pregătită pentru un război.

„Faptul că nu mai avem armată, că nu mai avem oameni care să îndeplinească serviciul militar obligatoriu a dus la o falie la nivelul societăţii, între Armată, o instituţie care este foarte bine cotată în opinia publică, dar de care nu ne mai interesează, şi societate, care are alte preocupări, şi atunci ne întrebăm chiar sunt pregătiţi pentru apărarea ţării? Oamenii care sunt în registrele de mobilizare că trebuie să vină în caz de război, chiar vor veni? Chiar vor lăsa serviciile din Italia, din Germania, să lupte cu arma în mână, pe care încă nu am cumpărat-o, dar presupunem că o vom cumpăra?”, a mai precizat Ştefan Dănilă.

Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS) organizează joi, la Hotelul Marriott din Bucureşti, Conferinţa pe tema "Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de securitate şi apărare", un forum pentru dezbateri cu invitaţi de marcă din România şi din străinătate. Printre subiectele care vor fi abordate la eveniment se numără "interesele naţionale fundamentale şi ameninţările la adresa securităţii naţionale", "capacitatea României de a garanta securitatea naţională" şi conceptul de "securitate naţională a României" în context internaţional.

Pornind de la premisa că "securitatea naţională reprezintă bunul public cel mai de preţ al naţiunii", participanţii la conferinţă, printre care se numără dr. Thomas-Durell Young, generalul israelian (r.) Itai Brun, generalul polonez (r.) Jaroslaw Strozyk, vor analiza semnificaţiile conceptului de securitate naţională în contextul transformărilor din sistemul internaţional, în special în spaţiul euro-atlantic.
Obiectivele Conferinţei se referă la înţelegerea importanţei securităţii şi apărării naţionale de către cetăţenii României, la cunoaşterea rolului instituţiilor, la transparenţa utilizării fondurilor publice, la implicarea cetăţenilor în deciziile strategice şi identificarea principalelor obiective şi soluţii ale viitoarei Strategii Naţionale de Apărare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici