CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Bica: Avocatul care acceptă bani iliciţi riscă să fie acuzat de complicitate la spălare de bani

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Alina Bica, a susţinut, marţi, la conferinţa Mediafax Talks, că avocatul care acceptă bani de la clientul său, al cărui venit provine doar din fapte ilicite, este pasibil de complicitate la spălare de bani, la fraudă.

530 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Bica: Avocatul care acceptă bani iliciţi riscă să fie acuzat de complicitate la spălare de bani

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Alina Bica (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Tăinuirea prevăzută de Legea privind spălarea banilor se regăseşte în Codul penal, a spus Alina Bica, de profesie procuror, specializat în fraude comerciale.

Alina Bica a susţinut că, din 2004 - de când s-a înfiinţat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - pânâ în prezent, a existat strădania de a se forma un corp de procurori care să înteleagă ce e cu partea de drept comercial, unde se încheie principiul disponibilităţii, până la partea de unde începe principiul oficialităţii în procedura penală. Noul Cod penal "aruncă în aer" practica existentă în ultimii ani, în sensul că noile principii din Codul penal sunt reglementate, astfel încât să impună "o schimbare de mentalitate la nivelul autorităţilor de aplicare a legii", a precizat Bica.

Astfel, pentru mai multă coerenţă, trei legi "au fost lăsate în pace". "Legea 78 privind faptele de corupţie, datorită Mecanismului de Cooperare şi Verificare (instituit în cazul României de către Comisia Europenă-n.r.), fiind necesară o predictibilitate şi stabilitate în acest domeniu destul de sensibil", a arătat Bica, precizând că s-au unificat infracţiunile de trafic de influenţă şi de primire de foloase necuvenite

"Era o nebuloasă în piaţă. Nu se ştia unde începe traficul de influenţă şi unde începe primirea de foloase necuvenite", a spus sursa citată, care a adăugat că unificarea celor două infracţiuni a dus la o abordare unitară.

De asemenea, a spus Bica, şi Legea spălării banilor a fost "lăsată în pace", pentru că este un domeniu foarte activ, fiind adoptate directive, reglementări, tratate internaţionale - care se modifică de la o lună la alta.

Oficialul MJ a precizat că legislaţia secundară şi terţiară în domeniul spălării banilor este extrem de flexibilă, fiind nefiresc ca din două în două luni să se meargă în Parlament pentru modificarea cadrului legislativ.

Pentru cei care operează în dreptul afacerilor, secretarul de stat Alina Bica a explicat faptul că infracţiunea spălării banilor este subsecventă celei de omor în scopul obţinerii de foloase necuvenite, ca urmare a tâlhăririi victmei.

În acest context, Bica a spus că achiziţionarea unui bun din banii obţinuţi dintr-o infracţiune intră sub incidenţa articolului 23 din Legea spălării banilor, tăinuirea fiind prevăzută la fel şi în legea specială, şi în Codul penal.

"Şi atunci orice formă prin care procurorul poate să constate o disimulare în obţinerea veniturilor se circumscrie articolului 23", a adăugat oficialul ministerial.

Totodată, Alina Bica a arătat că s-a reglementat posibilitatea închirierii unei case de valori la bancă, iar cel care cunoaşte faptul că o persoană care comite o evaziune fiscală şi care îşi depune veniturile ilicite în această casă de valori devine complice.

La conferinţa de marţi, organizată de Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi Mediafax pe tema "Noutăţile introduse prin Codul Civil - Influenţa asupra mediului de afaceri", Alina Bica a vorbit despre influenţele noului Cod penal asupra dreptului afacerilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici