CONFERINŢA MEDIAFAX: Ciurchea - Valoarea serviciilor medicale în luna mai este cu 91 milioane lei mai mică decât în aprilie

Valoarea serviciilor medicale în luna mai este cu 91 de milioane de lei mai mică decât în aprilie, dar suma reală economisită va putea fi stabilită după efectuarea plăţilor, a declarat marţi, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

154 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX: Ciurchea - Valoarea serviciilor medicale în luna mai este cu 91 milioane lei mai mică decât în aprilie

Vasile Ciurchea (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a prezentat cifrele privind serviciile medicale raportate şi cele decontate în lunile martie, aprilie şi mai.

Ciurchea a spus că, în luna martie, au fost raportate servicii medicale în valoare de 15.479.468 de lei şi a fost decontată suma de 12.295.218 lei, în luna aprilie s-au raportat servicii medicale de 15.546.030 de lei şi s-a decontat suma de 12.348.084 de lei, iar în luna mai s-au raportat servicii de 12.254.481 de lei şi s-au decontat 11.573.235 de lei.

"Se remarcă o diferenţă de 91 de milioane între aprilie şi mai, dar suma economisită, la leu, o vom şti după ce se fac plăţile", a declarat preşedintele CNAS, la a IX-a ediţie a conferinţei "Mediafax Talks about Health Reform".

Vasile Ciurchea a mai spus că, pentru decontare, două treimi din servicii au fost acordate cu card şi restul fără card, însă a subliniat că în acestea intră şi copiii între zero şi 11 ani, precum şi persoanele care beneficiază de pachetul minim.

"Întotdeauna vor exista servicii acordate fără card. Pe măsură ce trece timpul, tipărim noi carduri, pentru cei care devin asiguraţi, pentru cei care au împlinit 18 ani sau pentru cei care le-au pierdut ori le-au deteriorat", a precizat Ciurchea.

Preşedintele CNAS a mai arătat că abia acum se face licitaţie pentru mentenanţa sistemului de carduri, din motive de economie, explicând că atât timp cât cardul nu a fost funcţional, nu se justifica plata serviciului de mentenanţă.

"Nu era necesar să cheltuim bani cât cardul nu era funcţional. A fost doar un motiv de economie", a spus Ciurchea.

La conferinţa "Mediafax Talks about Health Reform", organizată în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, se discută despre bugetul Sănătăţii pe 2015 în raport cu nevoile de tratament ale românilor, noul Catalog naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piaţă (CANAMED), scăderea preţurilor la medicamente, stadiul noii liste de medicamente şi accesul pacienţilor la acestea, sugestiile producătorilor de medicamente şi ale pacienţilor privind lista de medicamente compensate şi gratuite, dar şi eficienţa cardului de sănătate şi dosarul electronic. Alte teme de discuţie vizează programele de prevenire a îmbolnăvirilor, legea malpraxisului şi spitalele private din România ca alternativă sau complementaritate la sistemul medical de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici