CONFERINŢA MEDIAFAX - Leonard Orban: Actuala lege a lobby-ului nu ajută. Din contră, poate crea probleme semnificative

Leonard Orban, preşedintele CA al Institutului European din România, a declarat, marţi, la conferinţa "Mediafax Talks about Lobby", că proiectul de lege privind activitatea de lobby, aflat în Parlament, nu răspunde la cele trei deziderate: transparenţă, integritate şi comportament etic.

174 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Leonard Orban: Actuala lege a lobby-ului nu ajută. Din contră, poate crea probleme semnificative

Leonard Orban (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Potriv lui Orban, principalul lucru pentru care legea lobby-ului trebuie adoptată ţine de trei deziderate importante, şi anume transparenţă, integritate şi de comportament etic.

"Aşa cum vedem, proiectul de lege existent în momentul de faţă nu răspunde la niciunul din cele trei deziderate, dimpotrivă", a mai spus Orban, atrăgând atenţia că apare o "clasă de lobby-işti, un nou Barou, dar marea parte din activitatea de lobby şi demersuri ale grupurilor de interese ar intra într-o piaţă neagră".

"Părerea mea este că actuala formă a legii, propusă în momentul de faţă, nu numai că nu ajută lobby-ul, dar chiar poate să creeze probleme semnificative pentru diferiţi actori, nu numai de pe piaţa zonei de business, în demersurile pe care le fac pentru conturarea unor poziţii la nivel naţional şi ulterior în influenţarea deciziilor la nivel european", a spus Leonard Orban.

El a mai spus că este nevoie de mai mult timp pentru găsirea unor formule şi unor prevederi legislative menite să îmbunătăţească semnificativ acest proiect de lege.

Orban a spus că este important să existe dezbateri pe această temă, care să ducă la o soluţie, fie că este vorba despre adoptarea unei legislaţii, fie că se va merge pe alte reglementări, şi să se ajungă la o decizie în cunoştinţă de cauză.

El a menţionat că experienţa europeană a fost deja prezentată, iar în cea mai mare parte a activităţii sale profesionale a fost subiectul demersurilor de lobby şi a putut constata destule elemente, în primul rând faptul că lobby face toată lumea.

"Ideea că doar societăţile de consultanţă, vreau să vă spun, este complet falsă. Ponderea societăţilor de consultanţă este de 12%, eu, din activitatea avută, nu am avut şi nu s-au făcut demersuri pe lângă mine, mai mult de 5%, de către societăţi de consultanţă. În rest, au fost o varietate de nenumăraţi actori, care au făcut demersuri către mine, atât în caligate de comisar european, cât şi de ministru al Afacerilor Europene", a spus Leonard Orban.

Fostul comisar european a ţinut să precizeze că ideea că legea se orientează numai către o categorie restrânsă, consultanţi sau servicii de consultanţă, face "o lege inutilă".

"Eu, personal, sprijin ideea unei reglementări în acest domeniu, dar e de preferat ca reglementarea să fie foarte bine făcută, pentru că, altfel, este preferat să avem autoreglementare sau să nu avem nimic", a spus Leonard Orban.

El a precizat că vrea să se refere la un singur risc, în momentul de faţă, arătând că dacă legea va fi adoptată în formula în care este prezentată acum - trecând peste chestiunile legate de definiţii, de neegalităţile între activitatea de lobby şi chestiunea traficului de influenţă, unul din motivele pentru care nu s-a adoptat nicio lege în domeniu până în prezent - sunt chestiuni care ar putea să pună sub semnul întrebării întreg procesul de adoptate a deciziilor, de către diferiţi actori români.

Leonard Orban a spus că s-a întâlnit cu mulţi reprezentanţi ai mediului de afaceri, sindicate, patronate, ONG-uri, care au militat pentru susţinerea de către România a unor poziţii legate de modificarea legislaţiei comunitare.

"Definiţia cea mai clară a demersului de lobby este influenţarea unor decizii, legislative, a unei politici publice sau reglementarea unei politici publice", a spus Orban, apreciind că toate demersurile făcute pe lângă el au fost demersuri de lobby.

Leonard Orban a criticat faptul că, prin lege, ar putea apărea acea categorie de "lobby-işti care numai ei vor fi îndreptăţiţi să facă demersuri pe lângă autorităţile române, europene, în ideea modificării unor prevederi legislative sau legate de modificarea unor politici naţionale sau comunitare".

"Practic, ar însemna că toţi ceilalţi actori care sunt permanent implicaţi în acest proces ar acţiona, cumva, în afara acestei legi şi ar putea întâmpina anumite obstacole", a spus Orban.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă, europarlamentarul Adina Vălean, senatorul Mircea Geoană, experţi, avocaţi şi cei implicaţi direct în activitatea de lobby participă, marţi, la conferinţa "Mediafax Talks about Lobby", organizată de Agenţia de presă Mediafax , în pateneriat cu Asociaţia Registrul Român de Lobby, tema principală fiind transparenţa activităţii de lobby, în contextul actualului proiect de lege propus de către Comisia juridică a Camerei Deputaţilor în decembrie 2013.

Scopul conferinţei este să pună în dialog, într-o dezbatere publică interactivă, principalii actori din procesul activităţii de influenţare a deciziei publice şi să ofere noi abordări asupra desfăşurării optime a activităţii de lobby, în acord cu politicile şi bunele practici europene. La dezbaterea publică participă decidenţi politici, reprezentanţi ai principalelor instituţii din România, profesionişti care activează în domeniul lobby, ONG-uri şi jurnalişti, precum şi experţi din instituţiile europene şi internaţionale.

Lectorii invitaţi sunt: Valeriu ZGONEA - Preşedintele Camerei Deputaţilor; Bogdan CIUCĂ - Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor; Lucyna GUTMAN-GRAUER - Board Member, SEAP Society of European Affairs Professionals; Adina VĂLEAN - Europarlamentar, Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa; Laura FLOREA - Preşedintele Asociaţiei Registrul Român de Lobby; Mircea GEOANĂ - Senator PSD, fost ministru de Externe şi ambasador al României în SUA; Leonard ORBAN - Preşedintele CA al Institutului European din România, fost comisar european pentru Multilingvism; Codru VRABIE - Preşedinte, Asociaţia EPAS; Roberto MUSNECI - Senior Partner, Serban&Musneci Associates; Ionuţ SIBIAN – membru CESE; Liviu FĂTU - Avocat, Fătu Law Firm.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici